2015-04-03
Red velvet cake红丝绒蛋糕系咩嚟?我试过打电话揾哂全港嘅5星酒店,得两间知系咩同可订造。有间咖啡店卖住red velvet cake,我故意问咩味,店员hea答“red velvet”🙈呢度打正旗号话系red velvet cake,仲要系cupcake,首先唔系layer已经唔够传统。但呢度卖cupcake,而近年发源地美国都兴起,所以都okay。买咗两件外卖同M先生分享。蛋糕底轻盈但唔够蓬松,味道系light chocolate,唔算干但冇beetroot增加湿润感,而且颜色唔够红。面层嘅cream cheese颇滑溜,但未够滑顺棉密细致柔软。而且整体冇咗酸奶油嘅微酸,所以一个cupcake浅尝还可以,多吃会甜腻。Signature咁嘅水准,我都冇兴趣试其他款。对我嚟讲,斋靓样过佢嘅都仲有大把。我同M先生虽然唔钟意食甜品,但唔代表唔识分好丑🙊
买咗两件外卖同M先生分享。