2021-05-16
荃湾海景餐厅 Peko Peko Eatery主打日式西餐,菜式糅合不同元素,相当独特。餐厅装潢简约,以日系浅木色为主调。更设有露天位置,可以望到大大个海景,好chill呢~ 要留意室外位置都设有最低消费,平日假日价钱都所不一。▪️Love strawberry $138新鲜爽脆嘅沙律菜,加入左唔少车厘茄、红菜头、红桑莓、蓝莓、无花果、士多啤梨,鲜艳夺目。水果天然酸甜,配以类似黑醋酸酸地嘅酱汁,相当开胃。呢道好啱钟意食生果嘅我,不过定价就稍微偏高。▪️酿海鲜南瓜批 $188原个南瓜舖满海鲜,卖相超吸引!有带子、虾、鱿鱼、青口、蟹柳、帆立贝、三文鱼籽、蚬等等,相当丰富。特别钟意粒带子!鲜甜软嫩多汁,火喉啱啱好。当中更酿入绵密带咸香嘅薯蓉,仲可以刮埋啲南瓜肉岀嚟食。整个湿润度啱啱好,唯独南瓜肉偏爽,个人比较钟意 粉糯绵滑嘅南瓜。▪️烤乳猪卷 $228乳猪外皮香脆,厚厚一层软腍肥膏,猪肉唔会烤得太干。中间卷有茴香,香得嚟又唔会太重口味太难接受。旁边配以粟米蓉、爽口莲藕、香甜红萝卜,不过个人就唔太钟意粟米蓉嘅质地。▪️桂花火焙乌龙 $32每次见到花茶都忍唔住嗌。一壶壶花茶价钱又几相宜㖞。入口淡淡桂花同
▪️Love strawberry $138
▪️酿海鲜南瓜批 $188
▪️烤乳猪卷 $228
▪️桂花火焙乌龙 $32
每次见到花茶都忍唔住嗌。一壶壶花茶价钱又几相宜㖞。入口淡淡桂花同乌龙香气,解腻唔错~