2018-01-15
系亚士厘道有好多中东食肆,其中我同朋友就比较中意去天星大厦地下个间Ebeneezer's Kebabs & Pizzeria,因为lunch set可以拣既野食比其他几间多。呢度的所有员工都是南亚裔的面孔,就连食客都系以中东人甚至乎外国人居多。餐厅不断系度播放d劲印度风情既歌曲,好有味道。纸巾上面可以睇到其他分店既contact,有兴趣可以自己参详下,呢一次我同同事分别点左Kebab同埋咖哩炒饭。Chicken Tikka Kebab ($48)用锡箔纸包著既Kebab份量很多,一碌大大条分成两半,可以order两个唔同馅同朋友一人一半都可以。薄薄既烤饼里包住洋葱、椰菜、蕃茄,仲有大量的烤鸡肉。蔬菜同肉既份量搭配适宜,食起身1 d都唔觉得油腻,爽脆同滑嫩的多层次既口感令我回无穷。因为我加辣既缘故,入面仲放左大量既辣椒沙律酱,印度辣椒酱比我想像中要辣得多了,吃到我汗直标。而且可能因为有大量酱汁既关系,Kebab既饼皮稍微有少少绵左,但唔影响其整体既味道。而朋友既烤鸡咖喱炒饭($61),米用既系印度米种,形状修长。饭里加了鸡蛋去炒,但不系好似港式炒饭咁打只蛋花入去,而系原只鸡蛋切片捞埋入去
而朋友既烤鸡咖喱炒饭($61),米用既系印度米种,形状修长。饭里加了鸡蛋去炒,但不系好似港式炒饭咁打只蛋花入去,而系原只鸡蛋切片捞埋入去炒。烤鸡香料味重,成个炒饭干身可口,水分唔多。炒饭配了沙律菜,有两种沙律酱可以点,绿色既系薄荷味的,白色系寻常蛋黄酱,但感觉比日式那种清爽,整体好好味。
呢间野系真心好味,可能我自己平时系中意食香料野,好似咖哩啊、孜然等既异国美食,我就冇去过印度啦,但至少呢度d野我觉得好印度feel lor!