2023-06-28
今晚收工要去荔枝角上workshop,心血来潮就谂起附近的甜记饺子,一于来帮衬!搬咗新店的甜记,地方大咗好多,坐得都几舒适。一到餐厅,门口已见好多等紧外卖的客人,果然系区内人气小店!一!定!要!试! >>> 香芹芫荽猪肉饺。西芹、芫荽,两款同样重口味的配料撞埋一齐,味道各不相让,不会互抢风头。一放入口,西芹的味道首先爆出,口感爽脆。吞完粒饺子之后,阵阵芫荽味就喺喉咙萦绕不散。另外,西芹、芫荽同样身为蔬菜类配料,夹埋猪肉做饺子,食落零油腻感,完全唔觉好heavy。洋葱薯仔牛肉饺有别于一般饺子的组合,忍不住叫咗嚟试。如果你钟意食洋葱的话,肯定好钟意呢款饺子,事关入面洋葱嘅比例好多,而且煮熟的洋葱唔会好辣,反而整体味道偏甜。另外亦食到有少许薯仔软糯的口感,但不算好突出。小分享一则:舖头有汤饺、煎饺选择,如果选择汤饺的话,可选鸡汤、番茄汤的。之前试过番茄汤都相当出色,但就系因为太出色,我觉得番茄汤适合就咁单饮,多过做饺子的配角,所以我就拣咗普通鸡汤,感觉今次个汤就同饺子夹啲。醉鸡酒味偏甜,不算好特别。而且鸡肉好多都唔系我喜爱的肉肉部分,所以整体一般。
一!定!要!试! >>> 香芹芫荽猪肉饺。
洋葱薯仔牛肉饺
醉鸡