2013-10-21 705 浏览
之前舅仔醒咗个奇华出品嘅「珠姐XO酱金华火腿月」,估唔到有个朋友又醒咗另一款重口味嘅月饼俾小弟,就喺美珍香嘅「肉干月饼」 ,肉干月饼?印象中应该第一次试喇。讲起美珍香依个牌品,去过新加坡嘅人,都知道佢喺当地出名卖肉干嘅专卖店,产品有肉干、肉松、腊肠、鱿鱼丝……等等,逾70多年历史嘅美珍香,慢慢不断向海外市场发展,现在,亚洲各地都已经有佢足迹。不过,今次唔喺试佢啲肉干,而喺月饼,我都真喺唔知原来佢哋都有出月饼,果真一到中秋,各大商号都各出奇谋,务求多赚一笔。而美珍香嘅中秋产品有:莲蓉金猪、肉干月饼、双黄白莲蓉及棋子月饼共4款。美珍香做嘅肉干一向都颇有水准,采用天然调味料,无添加防腐剂 ,无味精,无人工色素,家传秘方制作,以色、香、味见称 ,唔知月饼又如何?因为朋友只送我一个,而月饼独立包装,但包装袋无列明成份等资料,只喺一切开,见到类似五仁月一类咸月饼款式,外皮稍稍厚一啲,内里有好多瓜子仁、杏仁、榄仁……等等,而最重要确实食到唔少牛肉干,一粒粒分布月饼之内,口感几得意,哋就算喺不俗,不过,始终喺五仁月一类,唔喺小弟杯茶 。
,肉干月饼?印象中应该第一次试喇。
美珍香肉干月饼
美珍香肉干月饼