2018-05-31 171 浏览
去台北的话,我一定去食面线羮,而且仲系晚晚食。贪佢饱肚得嚟又易消化,第一次去台北食面线羮,系帮衬“阿宗”,事隔多年仍念念不忘。坊间好多所谓嘅台湾料理,好多时都中伏。即使系正宗台湾人主理,佢哋嘅面线羮都唔系自己想“寻回嘅味道”,直至响葵涌广场揾到佢!皇面线冇兼卖其他小食只卖面线羮,但你可以加大肠,花枝丸,蚵仔,肉羮…… 可能因为专注嘅关系,当你第一啖食嘅时候,脑海中就会发出“叮”一声!系佢喇!系多年前嘅味道!汤底甜中带咸加微辣,系有鲜味嘅汤头。面线非常幼滑,加上勾芡,造就如此美味嘅面线羮!想加𩠌的话,大肠系最强烈推介!大肠洗得好干净冇杂味。用卤水卤煮入味,但仍然保留爽口弹牙。相比开店初期,大肠份量明显多咗好多,相对抵食咗!蚵仔系细细粒,花枝丸系碎上,其他配料几一般般。价钱方面由$23~$36 不等,响葵涌广场嚟讲属中位数。大碗比细碗多一半,抵食好多。要食就预咗等,一般等5~10分钟,但个人觉得如果店员专注啲快手啲,唔好停晒手唔知等乜咁,其实可以更好。

2018-05-30
  • 大肠面线