2022-10-15 41 浏览
📍华达印度餐厅 𝗦𝘄𝗮𝗴𝗮𝘁 𝗜𝗻𝗱𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗻𝘁 (尖沙咀) 之前已经想去重庆大厦好耐,😆今次终于闯入去试吓地道嘅印度菜。一入到去就已经比店员系咁拉客,不过唔洗惊,其实佢哋都好nice㗎~ 华达印度餐厅嘅餐厅简约而有气派,以红啡白三种颜色作主调,❤️充满民族风,而且四周都被镜面包围,令餐厅空间感好足。餐厅仲会播住印度歌曲,好有气氛!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️牛油烤鸡 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98) 印度咖喱加咗牛油后🧈,正好平衡返咖喱嘅辛香,就算唔食得辣都一定食到。🥘佢嘅咖喱味道好香浓,带有微微牛油香,而且口感顺滑,鸡肉仲好嫩滑!😍呢个一定要叫埋烤饼点啲酱汁嚟食,perfect match!! ▪️劲辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98) 叫之前店员特别提醒我哋呢个super spicy,所以我哋就有问下可唔可以同厨师讲调低个辣度,🥵不过调低咗对我嚟讲都仲系好辣🌶️,所以食得辣嘅可以挑战下!! 佢嘅酱汁虽然好辣,但味道真系唔错,羊肉唔会有膻味,味道香浓,而且有我最爱嘅薯仔🥔~ 而个点烤饼食都好好味!▪️印式洋香饭 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38) 饭

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️牛油烤鸡 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 ($98)

▪️劲辣薯仔煮羊肉 𝙇𝙖𝙢𝙗 𝙑𝙞𝙣𝙙𝙖𝙡𝙤𝙤 ($98)

▪️印式洋香饭 𝙅𝙚𝙚𝙧𝙖 𝙍𝙞𝙘𝙚 ($38)
饭充满印度香料味,🍚而且炒得粒粒分明,好香口!

▪️蒜茸烤饼 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙉𝙖𝙖𝙣 ($28)
嚟到印度餐厅必点印度烤饼!! 🫓烤饼嘅口感好绵密烟韧,表面空气感满满,蒜蓉味道好香浓,🥰点埋咖喱食好正!

▪️芒果奶昔 𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞 ($35)
𝙈𝙖𝙣𝙜𝙤 𝙇𝙖𝙨𝙨𝙞嘅质感好浓稠细滑,🥭芒果味好香,酸酸地咁好开胃好清新,仲可以一解咖喱嘅辛辣。

▪️𝙋𝙞𝙣𝙚𝙖𝙥𝙥𝙡𝙚 𝙟𝙪𝙞𝙘𝙚 ($35)
🍍菠萝汁味道清甜,饮落好清新~

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀弥敦道36-44号重庆大厦1楼103-104室
Shop 103-104, 1/F, Chungking Mansion, Tsim Sha Tsui