2009-06-09 283 浏览
说过是两个月内有三单斋妹既生日. 6月8日的晚上, 是我忙碌的第一个开始. 而首先, 是一个印度式的素食生日Party. 其实, 印巴既素食系尖沙咀呢头唔少. 但既然要食印度野, 系香港最有特色既, 莫过于尖沙咀, 弥敦道既重庆大厦. 每次入到黎, 总令人觉得身处异国. 这里来来往往的, 总是肤色有别之人, 仲有一名龟仙人...(斋妹B&L发现了一名老外, 除了没有背著一个龟壳之外, 根本就是龟仙人.)入黎重庆食野之前, 如不想被人围剿, 最好是做定功课, 订定位. 拿著餐厅名字, 不停谂著, 记紧是A座定B座, 不要回头. 直行去指定既Lift口. 亦可以俾其中一个准备围剿你既人睇睇, 10个有9个都会俾direction你.上到四楼, 正确名字叫Smrat Pure Veg. 幸好有有带一带, 如果唔系都几难搞. 一个人先坐底, 平时或系英国, 印巴咖喱食得多, 不过纯素既咖喱又系点既呢, 我们非常之好奇. 看看餐牌, 又是要留意, 这个亦是一个要特别要求走葱走蒜既地方. 老板应该招呼惯佛学人士, 一叫no garlin, no onion, 完全明白. 再提多一提, 喜欢食 Na

上到四楼, 正确名字叫Smrat Pure Veg. 幸好有有带一带, 如果唔系都几难搞. 一个人先坐底, 平时或系英国, 印巴咖喱食得多, 不过纯素既咖喱又系点既呢, 我们非常之好奇. 看看餐牌, 又是要留意, 这个亦是一个要特别要求走葱走蒜既地方. 老板应该招呼惯佛学人士, 一叫no garlin, no onion, 完全明白. 再提多一提, 喜欢食 Naan Bread 既朋友, 这里没有正宗既印度薄饼. 因为这里不用鸡蛋, 但幸好, 有牛奶有芝士.

未正式谂拈食乜之前, 先叫每人一个 Samosa, 印度既咖哩角. 皮做得香酥可口. 要求了走葱走蒜, 薯仔加青豆, 再带少少Spicy. 除了阿Ling小妹一点辣都不行之外, 个个都吃得欢喜. 女友是最迟来的一位. 本来是叫一只热既俾佢食, 想叫两只时, 另外两位斋妹亦举手示意, 呢个Samosa, 大家要 Encore.

主菜, 叫了四小份咖喱, 复杂的英文名字不记得了. 只知道有一个是 Mushroom Masala, 芝士 Samala, 芝士菠菜, 同一个叫烩芝士. 当中有辣有唔辣. 烩芝士是一个不辣的菜式, 汁里有蕃茄, 而芝士方面, 食印度餐, 经常吃到的, 不是牛芝士, 是羊芝士居多. 那个口感完全唔同.

芝士菠菜, 带点小辣, 碎菠菜加上芝士, 味道淡而香, 不过, 应该可以更好食.

Masala, 基本上是我最爱的咖喱品种, 香料味道好足好浓, 辣度又容易令世人接受. Mushroom Masala, 用的不是蘑菇, 是草菇. 用来沾薄饼或送饭, 味道够哂浓烈. 非常好. 另外的芝士 Masala, 比较干身, 反而令到个辣味出左黎, 个味道更香更浓. 一淡芝士, 一淡青椒, 一淡薄饼or 饭. 5人都好满足.

可别要小看这几个碗仔, 5个男人可能不够, 4女一男, 反而是刚刚好, 个汁其实比较多油, 实在, 几顶肚架.

薄饼&饭. 这里没有Naan Bread, 我们点了 Plain Chapati, 同 Potato Chapati. Chapati 亦是印度薄饼之一, 只不过是做法不同而已. Plain的, 淡味道, 沾一沾咖喱汁, 那块饼没有影响咖喱汁既原味. Potato Chapati, 多了薯仔味. 因为有著仔味而份外的香甜.

饭, 来食印巴菜, 总不会叫白饭咁冇新意的. 叫了一个黄饭同一个杂菜饭. 黄饭, 他们叫 Yellow Rice, 但我认识的叫 Pilau Rice. 不过都不外乎是同一样野. 黄饭可爱的地方, 是间唔中有些散粒饭是不同色的, 用了不同的香料去炒. 可以说是闻到已经想食. 我因为要落街接女友而只是吃了几口.

女友上到来了, 本来想叫多份薄饼的, 她连忙叫Stop, 因为她想自己拣. 于是选了一个炒杂菜饭. 因为热食, 亦有充足的香料相伴. 边食饭, 边捞上咖喱汁, 没有捞汁, 一样咁好食. 印度人用香料, 真的可以称冠, 因为可以令到一个极平凡的食物, 变得香口非常.

各人都饱了, 再加上一个Cheese Cake 同 大表姐 唱个生日快乐. 在重庆森林开的生日Party, 不是难忘, 不是另类, 是特别.

结账, $318. 我说明不买礼物, 全待付饭钱. 计一计数, 除埋大家只是 64元. 哗多一声, 抵食.