2017-12-09
火锅黎讲通常系食港式或者台式,但呢排好似多左好多新既火锅店,今次就试试呢间重庆火锅。一坐低第一时间就要拣汤底,当中最特别系九宫格锅,但见佢有3条辣椒,第一次都系安全啲食个滋润鸳鸯锅。辣汤底好麻好过瘾,配上香油有另一风味,但猪骨汤底亦唔马虎,有猪骨粟米萝卜,汤底偏甜。两种汤底轮流食,个麻辣味唔会咁快嫌重庆火锅特色系配料好多都系内脏(唔少听过但未食过),需要细心既事前处理,而系香港好少地方会食到。鲜黄喉。口感好爽脆,份量几大份,一路食到尾但又唔会觉得腻。脆爽猪天梯。同样爽脆,但比起黄喉多啲咬口,有啲似鸡软骨,挂汤应力一流。大刀牛肝。猪肝食得多,牛肝就第一次食,口感唔似猪肝咁爽,比较粉,但「铁」既味道好重,好正。牛骨髓。口感好特别,嫩滑中带点弹牙,今次火锅本人最喜欢的一个食材。推介~不过唔钟意食内脏既朋友可能要突破下个心理关口。除左以试比较特色既配料,基本配料质素都唔差,推介其中的一道 - 重庆耗儿鱼(香港平时叫开剥皮鱼),鱼肉鲜甜,配上麻辣汤都唔会被盖过个鲜味,好味!最后要提一提个洛神花茶,系自家制的,味道浓得黎又唔会太酸,中和返麻辣味道同油腻感。
鲜黄喉。口感好爽脆,份量几大份,一路食到尾但又唔会觉得腻。