2019-08-01 30 浏览
收工约咗朋友嚟到湾仔呢间食重庆火锅嘅渝人码头,我哋叫咗个鸳鸯锅,一边系皮蛋香菜汤底,令一边系松茸汤底,两个汤底都好清新,而且系好香好浓嘅香菜味同埋菇味。火锅配料方面, 都有好多选择,而且佢好在可以拣一份或半分,咁样食物就唔会浪费啦!码头3秒海带:真系渌3秒就食得, 半分嘅份量都唔算少极上肉类拼盘:有齐牛、猪、羊三种,每种肉都又5块, 每一块嘅size也不算少。牛同猪都唔错,羊就小小苏,好有羊味,啱晒钟意食羊嘅人。韭菜猪肉水饺:叫咗一分,有八粒,粒粒都饱满多饀。鸭血:如果鸭血配麻辣汤底就劲正,但今次配唔辣嘅汤底都好味㖞,好滑溜,火锅必点。重庆红薯粉:叫咗一份,份量都多,好粗好弹牙,正呀!手工特级虾滑:味道都唔错,半分嘅份量都唔少。重庆酥肉:炸得香脆,小小辣,热食必点之选。食咗咁多嘢,连加一酱料都系total $800有找,两个人食,食得好饱。可以满足回家了。

码头3秒海带:真系渌3秒就食得, 半分嘅份量都唔算少

韭菜猪肉水饺:叫咗一分,有八粒,粒粒都饱满多饀。

重庆红薯粉:叫咗一份,份量都多,好粗好弹牙,正呀!

手工特级虾滑:味道都唔错,半分嘅份量都唔少。

重庆酥肉:炸得香脆,小小辣,热食必点之选。