2012-04-09 16 浏览
上星期清明,跟家人拜山后,就去了尖沙咀食饭~经过加连威老道一条小巷~哗,以前呢条小巷好静,几年无行,依家开左劲多小食店~ 一入呢条小巷,就闻到阵阵麻辣香味钟意食辣ga我,当然唔可以错过试下呢d麻辣烫~~好搅笑,一条小巷有两间麻辣烫的店,其中一间写住'正宗重庆麻辣烫',哈~就试下呢间有几正宗先!有别于其他麻辣酒家,首先要选配料,都有成十几廿款选,楝好之后,仲可以楝汤底,唔食辣ga可以选猪骨浓汤,既然食'麻辣',当然要食辣啦~楝了碗'中辣'试下楝好之后,等左10-15分钟左右,有得食啦~~ 哗~好香呀~味道唔错~其实d配料就无乜特别, 最重要系个汤底,好鲜甜,好正!!佢地有'净𩠌套餐'同'粉面套餐',我叫了个配薯粉的粉面套餐,好好味!我老豆就叫左个净𩠌套餐,佢老人家唔系好食得辣,所以叫了清汤汤底,虽然系清汤,但好鲜甜!老豆竟然饮哂成碗汤~我地坐系老板附近,同佢倾左几句,佢话佢地个汤底无加味精,全部用猪骨牛骨煲,唔怪得咁鲜甜同老豆饮完成碗都唔觉得口渴啦~唯一唔太好ga地方,因为都系街边档,环境就麻麻,同埋位就只得4个!! 如果食饭时间都要等10分钟先有位甚至只得企位~所以我见通常d人都系外卖
幼身薯粉好好味
未食觉得卖相几好!
好似车仔面咁,自己先选配料,然后再选烫底
上星期清明,跟家人拜山后,就去了尖沙咀食饭~
一入呢条小巷,就闻到阵阵麻辣香味
钟意食辣ga我,当然唔可以错过试下呢d麻辣烫~~

楝好之后,等左10-15分钟左右,有得食啦~~

如果食饭时间都要等10分钟先有位甚至只得企位~
所以我见通常d人都系外卖拎走~~
但整体来讲,的确好有'重庆风味'的麻辣烫, 好似佢地'口号'咁,'麻的过瘾, 辣的开心'
如果唔食辣ga朋友, 可以试下佢地ga 猪骨浓汤, 钟意食辣ga朋友,一定来试下呀!
题外话/补充资料: 因为新开张,佢地做紧优惠,净𩠌套餐 $20有8个净𩠌, $25就有10个净𩠌,$30有12个净𩠌 如果要粉面套餐, $23就有粉面+4个𩠌! $28就有粉面+6个𩠌 , $32就有粉面+8个𩠌 :o好抵食!! 粉面仲可以楝 : 四川薯粉,桂林米线,日式乌冬或油面~~
2012-04-04
未食觉得卖相几好!
幼身薯粉好好味
  • 四川薯粉