2016-05-13 1351 浏览
今年2月我独个儿去了墨西哥旅行两个多星期,一半时间是跟当地朋友去游玩,而另一半时间就是自己一个人做浪女了。系呢段时间我去了当地好几个城市,见识了很多很多,同时都食尽墨西哥所有美食,当中当然有啱自己口味,亦有唔啱自己口味既墨西哥菜啦!回来两个多月了,突然想念那墨西哥既味道,明查暗访下比我发现系湾仔有间系当地人开既餐厅,名叫 Verde Mar 即录色的海既意思,即拉埋个朋友去试下~ 黎到餐厅都仿如置身于当地似的,餐厅简朴既装修,木制既桌椅,还摆放了很多具当地文化及色彩既摆设及挂饰,包括有墨西哥传统大大顶既帽,纺织品,手绘骷髅骨挂饰,手绘器皿,墨西哥男女公仔摆设,还有墙上手绘既色蜥挂饰等,十分抢眼!我也有在当地买了不少饰品做留念及手信之用! 打开餐牌后,惊喜的系呢度既选择比当地某些餐厅还要多,花多眼乱又得个两条友,先试住几款菜先,下次再黎先试埋其他~ 前菜先黎一个 Snapper Ceviche with Avocado 红鱼刺身伴牛油果(HK$148), 材料包括有红鱼刺身,牛油果,蕃茄,青柠汁同芫茜腌制成的,呢个绝对系极具特色既菜式,因我系当地好似食趁乜都会加青柠汁的,
前菜先黎一个 Snapper Ceviche with Avocado 红鱼刺身伴牛油果(HK$148), 材料包括有红鱼刺身,牛油果,蕃茄,青柠汁同芫茜腌制成的,呢个绝对系极具特色既菜式,因我系当地好似食趁乜都会加青柠汁的,而牛油果同蕃茄更是当地人经常用到既食材,食落好新清,红鱼刺身又够滑,青柠汁又够醒神,令我胃口大开,还配以不小得既墨西哥脆片,这不但具特色,卖相仲相当吸引!
Fish Chicharon 墨式香炸鱼柳
唔好睇呢碟Fish Chicharon 墨式香炸鱼柳(HK$118) 卖相甘丑样, 原来出奇地好食呀!! 将鱼柳外层炸到脆卜卜, 但肉质仍然保持鲜嫩, 其实用黎配啤酒食就最啱啦~
墨西哥人其实都是很喜欢食芝士的, 所以也点了 Oaxaca Cheese Fundido w Homemade Chorizo 瓦哈卡芝士铁板配自家制辣肉肠(HK$148) 来试试, 先将墨西哥特产哈卡芝士放在铁板上用高温既火焰溶化, 再加入辣肉肠所制成的, 同样配以墨西哥脆片食, 呢个小食非常容易整, 所以当地人搞Party宴客都经常会见到既食物, 入口微辣, 芝士味又浓, 几惹味既小食~
Aqua Chile Shrimp 香辣鲜虾刺身
无虾不欢既我, 还点了Aqua Chile Shrimp 香辣鲜虾刺身(HK$168), 加入辣椒酱及小小青柠汁做调味, 配以青瓜食用, 感觉好鲜甜, 虾肉又够厚实, 又够新鲜, 其实有小小似泰式生虾刺身的, 但我喜欢墨西哥呢个做式, 不过可能系新鲜感挂!! 哈哈!!
Homemade Churros 自家制玉桂脆条配朱古力酱
又要甜品时间啦~~
先黎一个 Homemade Churros 自家制玉桂脆条配朱古力酱(HK$68), 外脆内软超新鲜, 加上浓郁既朱古力酱食, 口感更好, 系食到停唔到口既甜品呀!!
Flan 墨式焦糖炖蛋
最后黎多个 Flan 墨式焦糖炖蛋(HK$68) , 呢个系墨西哥传统既甜品, 我系当地都食过好几次, 外貌同味道跟当地系100%一样, 幼滑既炖蛋加上甜甜地既焦糖表面, 我完完全全忆起了之前做浪女既画面呀!!我已被溶化了...

谢谢给我美好既回忆
Fish Chicharon 墨式香炸鱼柳