2015-04-23 4271 浏览
好友在葵涌工业区开了一个小小小的画展, 欣赏完后正是晚饭时间, 一大班好友揾地方食饭, 好在有地胆朋友同行, 佢为我地拣选左呢间德国菜, GOGOGOGO !!!人多一齐食饭, 好处就系可以大堆头试多D唔同款式既菜, 但弊处就系种类太多, 唔系好记得自己食过D乜喇.... 有D 唔记得影番个餐牌, 系咩黎既真系唔记得, 以下系我尽记或者有影相既食物!黑啤, 听闻女性如要饮啤酒的话, 建议选黑啤会好一点, 冇咁寒凉, 我都几钟意黑啤, 有浓郁的麦味.水煮猪手 (Boiled Pork Knuckle), 德国猪手黎讲. 一向我也比较钟情于水煮猪手, 因为好多餐厅既咸猪手都做得唔好, 反而水煮猪手会比较稳阵, 呢度既水煮猪手既调味做得不错, 而猪皮质地亦算细滑, 一层层既骨胶原, 真系令人回味无穷! 秘制德国咸猪手配香滑薯蓉及酸椰菜 (Roasted Pork Knuckle), 呢度既德国咸猪手算是做得不错, 但SIZE比较细, 外层脆不会过硬, 切开后既肉质虽未算嫩, 但未至于鞋口, 真系唔错! 烟三文鱼伴德国黑麦包及薯仔沙律, 果块黑麦包真系太硬喇!小食拼盘里的虾被薄薄的香草脆浆包裹

水煮德国猪手配烟肉肠, 酸椰菜及薯仔粉团
烟三文鱼伴德国黑麦包及薯仔沙律, 果块黑麦包真系太硬喇!
小食拼盘里的虾被薄薄的香草脆浆包裹里, 好好味!
德国式烧猪腩肉包配洋葱及香草汁 (Pork Belly Sliders)
德国式烧猪腩肉包配洋葱及香草汁
德国香草柠檬烧鸡配青豆及烧薯 (Roasted Half Chicken)
香煎纽伦堡肠配香薯蓉及酸椰菜 (Nurnberger Rost-Bratwurstchen), 配上枱上提供的自家制黄芥苿酱, 一流!
香煎纽伦堡肠配香薯蓉及酸椰菜
炒什菜