2017-01-08
以前系石围角读书时,lunch 会黎食碗牛杂米,又平又够饱,最重要系好味,冇谂过隔左十几年间舖仲系度,装修依旧,老板仲系那个四眼叔叔。当然价钱比起十年前加左唔少,但我都深明通涨嘅影响。今次黎到叫左碗牛筋米粉,碗面一上,依旧系好香嘅牛味但又唔会太稣,一见到碗面回忆返哂黎,先饮一饮啖汤底,同十年前一样,都系用牛慢慢煮出黎嘅汤底,但个米粉就唔再系以前白雪雪比较硬身嘅米粉,变为较为半透明软身少少系屋企会煮嘅米粉。牛筋大约有5旧,软硬适中嘅牛筋十分入味,每啖都有好香嘅腩汁味,再加入佢地自家嘅辣椒油!正!佢地嘅辣椒油系十分辣,我通常落一匙就已经够,除左够辣仲够香,唔会系一味得阵辣味。呢间店舖已经成为好多人嘅回忆亦都系好多中年男士嘅聚脚点,眼见佢地会大家各坐一台,叫左2-3支啤酒食住牛杂睇住电视吹下水或睇下跑马,开开心心咁就过一日,呢种咁有情怀嘅小店,依家卖少见少我地应该要更加珍惜。