2013-10-01 383 浏览
十几廿年前住友爱村,一过十点 D 车仔档就会出黎聚集o系友爱村巴士站一带做生意,印像中最繁盛时期至少有三十档以上。有卖衣服玩具日用品等干货,而熟食档种类非常多,除左煎酿三宝同滚鱼弹牛柏叶水鱿之外,另外仲有炒河粉面、车仔面、清汤牛丸猪肉丸(以前啲粒粒手打既好香)、沙嗲串烧、杂果凉粉珍多冰、自制烧卖粉果牛肉球、猪肠粉、格仔饼鸡蛋仔、炒鸡翼尖、炸蚝饼、炸大肠等。虽然呢啲嘢好似大部份依家都有人卖,但当年o果种成条街都系车仔档,人多挤迫得好比会展美食展既「繁华」场面已经不复再。可能因为再无机会再食既关系,又或者依家间间卖既工场大量生产既货,硬系觉得以前𠮶啲好味好多。当中炸蚝饼系我既至爱,而食蚝饼呢个习惯系老豆影响既。最初食蚝觉得阵味好腥,加上生葱花芫茜o系面头简直腥上加腥。蚝,正如芝士红酒、黑松露、榴梿、海胆等,当你懂得欣赏个中独特味道既时候,就系你上瘾之时。呢档小食档开业已经有一年,最初佢挂个牌写住「蚝饼专家」四只字,我走去问老板讲笑话:「专家咁劲呀?」倾左几句发觉原来佢系以前都有o系友爱村度卖炸蚝饼,当堂觉得倍感亲切,夜晚放工就算唔帮亲,见到都会打声招呼。以一个炸左十几廿年蚝饼既人来讲,「专

呢档小食档开业已经有一年,最初佢挂个牌写住「蚝饼专家」四只字,我走去问老板讲笑话:「专家咁劲呀?」倾左几句发觉原来佢系以前都有o系友爱村度卖炸蚝饼,当堂觉得倍感亲切,夜晚放工就算唔帮亲,见到都会打声招呼。以一个炸左十几廿年蚝饼既人来讲,「专家」二字当之无愧。

讲番正经,我试过好多潮州打冷、庙街、酒楼既蚝饼,我对蚝饼自问几有要求。呢档卖既蚝饼真系几有水准,好过庙街好多档同好多打冷档。要知道人地卖炸蚝饼只系店内其中一样食物,而佢专心一意卖炸蚝饼,原先只得 80 分,我都会比多 10 分佢。这 10 分,就系畀佢既敬佢既专业,同街坊食肆𠮶份人情味。

讲到咁好,点解都唔比满分呢?无他既,o系我心目中最好既始终系细过夜晚老豆加班买番黎屋企o系底蚝饼。另外,好似所有食肆一样,佢每次整既,水准间唔时都有上落。有时整得饼底松软香脆,蚝仔又够香又 juicy;而有时食落就一般般。总体上都系值得返转头帮衬。

仲有一个贴士,就系我会叫老板落芫茜去粉浆度一齐炸,芫茜碎炸过之后有清甜味道,好夹蚝仔阵味的。另外老板问要炸得脆啲定要淋啲既时候,我会选择淋啲,咁啲蚝会 juicy 啲架!
炸蚝饼
2013-09-30
5 分钟 (外卖自取)
$40 (宵夜)
炸蚝饼