2023-09-25
Enishi系一间铁板烧x清酒吧,由3位日藉厨师主理既,重新演绎现代日本料理。餐厅主要以低调木系装修为主,传统得黎又带啲现代感,喺度食饭感觉好舒适。🍶SAKE PAIRING SET $788总共有三款清酒,每款各有特色。ENISHI JUNMAI GINJO餐厅自家制既清酒,系带花果香同较甜既清酒,极易入口。CEVICHE材料有三鱼文、虾、吞拿鱼、青红椒、紫洋葱、radish etc。色彩缤纷,配埋自家制柚子酱汁酸酸甜甜够晒开胃。连埋虾片一齐食再多一层口感。KARAAGE唐扬炸鸡外脆内嫩仲好juicy,个柚子汁好味到我连埋啲椰菜都食埋。YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI呢款系只会喺新潟市先可以揾到既酒,基本上唔会外销,系厨师亲自带返嚟香港架。GYOZA本身以为会系煎饺,原本系蒸猪肉饺子。个饺子皮较薄,一夹起烂左😅 我几钟意个柚子辣酱,食落辣辣地,如果多一只饺子等我可以沾埋个汁会更好。MAITAKE TEMPURA炸舞茸天妇罗,炸粉适中,一咬落去十分脆又唔觉得油。 AKABU JUNMAI DAIGINJO甜得来较干身,酒味又唔会话太重。VEGETABLE PICKLES看
🍶SAKE PAIRING SET $788
总共有三款清酒,每款各有特色。
ENISHI JUNMAI GINJO
餐厅自家制既清酒,系带花果香同较甜既清酒,极易入口。
CEVICHE
KARAAGE
YUKIOTOKO AIYAMA JUNMAI
GYOZA
MAITAKE TEMPURA
炸舞茸天妇罗,炸粉适中,一咬落去十分脆又唔觉得油。
AKABU JUNMAI DAIGINJO
甜得来较干身,酒味又唔会话太重。
VEGETABLE PICKLES
看似好简单既一啲渍物,但好好味!有萝卜、红椒同青瓜,个酸味腌到啱啱好,每一嚿都又爽又脆,食到停唔到口。
PORK KATSU SANDO
呢个炸猪排三明治系我当晚既最爱。个猪扒超厚身,外层面包糠系脆嘅,咬落去啲肉汁系咇出嚟架,无猪膻味。可以话系黎到呢间餐厅嘅必试!
焦糖雪糕
唔似平时𠮶啲得个甜字,我反而几钟意佢带啲甘苦既焦糖味。