2016-06-18 1245 浏览
多年前跟同事黎过食碗酸辣面,今日神推鬼拥唔知食咩好,左兜右兜点知黎左真真,见只得食客三两个,大把位任坐,环境宁静又悠闲。最初唔明张单上面点解咁多剔号,谂谂吓,哦﹗原来数字代表价钱,9 乘 4 咪 36 啰。酸辣汤面,暖暖地唔够热,已经琼到一劈劈,杰到粥一样,豆粉味极浓。配料较为单调普通,青豆、豆腐、猪红、蛋花,而且味道唔够酸又唔够辣,我又要自己额外再加醋及豆腐酱,尝试调调味会否好一点,但豆瓣酱劲咸而辣椒油得油味完全唔辣,救命!但返魂乏术,格硬食完算。好失望﹗浪费我宝贵既 quota!味道及用料都强差人意,心情跌落谷底。酸辣汤味道似泰式鸡酱捞醋,偏甜不香。面条正常无问题,不过腍不糊口不粉口,合格。不过挂上劣质酸辣汤同吃,都系算罢啦。饮过上海菜馆即煮滚热辣美味多料酸辣汤后,真系返唔到转头。上海排骨,我一直都唔明,根本系猪扒黎架㖞,点解叫排骨呢?大陆同香港叫法唔同?那么肉排呢?味道不过不失,腌味大路,炸得外层略脆而香口,里面质地软棉棉,只系 dry 了点啫,肉汁干涸,切厚一点可锁住更多肉汁。食过最好食既排骨菜饭系铜锣湾美味厨,仲系我唯一会食既菜饭。炸鸡全翼,因为即叫即炸制作需时,所以最后先到

炸鸡全翼,因为即叫即炸制作需时,所以最后先到。久等了,热腾腾大驾光临,彷似隐约仍听到油炸吱吱声呢!外皮香脆都尚算炸得干身不油,略厌㶶了一点点。腌味普通不怎特别,内里白雪雪嫩肉微渗,平凡合格。

油豆腐粉丝汤,第一次认识油豆腐粉丝汤,原来那么甜美可口,最好食今次!比上海排骨、炸鸡翼还要好味呢。有大量雪菜、少量大头菜、白菜仔都好好味,汤底带著天然菜甜味,特别鲜甜,味浓有咸香。

立方形豆卜胀卜卜,外形十分可爱,仲煎酿左猪肉系里面,真系估您唔到!煎得猪肉非常香口,豆卜索汤一流,一咬爆汁澎湃,跟猪肉味道融合极致,多种质感,非常好食!

还以为会系斋油豆腐长方形一块块,竟然酿菜肉系里面呢,惊喜万分!元宝形油豆腐外观饺子一样,软塾香滑豆腐包著菜肉馅,滑弹细致,味道出众。

粉丝粉量也不少,质地硬净爽爽的,本身味道偏淡,夹杂住雪菜油豆腐同吃会较好味。捞上强咸辣味豆瓣酱都唔错,似乎福字粉丝、超力粉丝,即食粉丝味道更适合我。

酸辣汤
酸辣汤面