2013-05-28 19 浏览
1月20日, 好耐之前去北海道旅行已经遇上过梅光轩, 仲记得当年喺一条拉面村入面, 云云多间拉面店中梅光轩门外嘅人龙系最长, 而且亦都系拉面比赛嘅冠军得主! 当年梅光轩嘅牛油粟米拉面令我一试难望, 望穿秋水终于等到佢进驻香港啦! 今日嚟到唔系好多人, dining area仲几多位坐~ 半自助落order买食物, 然后等店完为你端上拉面, 水呀配料呀你就要自己斟自己拎~::: 味噌牛油粟米拉面 ::: $90呢个味噌牛油粟米拉面同喺北海道食过𠮶碗当然无得比, 不过论味道其实已经比唔少其他拉面店嘅牛油粟米拉面好~ 味噌汤底本身都几浓郁, 加埋旧牛油就更加添一份油脂香! 叉烧系少肥嘅, 但咬落肉质唔会好韧, 肉味亦浓, 其实更啱怕肥腻嘅我~ 拉面系粗身带曲嘅质地, 够晒烟韧索汤! 粟米同葱花都落得够多, 不过d粟米都系罐头货, 甜味略为人工一d… d笋亦离奇地切得劲粗, 呢个就要弹一下… 不过整体味道同拉面质素确实不俗~::: 味噌拉面 ::: $80呢个普通嘅味噌拉面, 虽然冇牛油粟米个汤底咁浓郁咁富牛油味, 但系可以认真品尝味噌嘅味道~ 呢个汤底绝对唔会差得过坊间任何一间拉面店, 汤底

::: 味噌牛油粟米拉面 ::: $90
::: 味噌拉面 ::: $80
呢个普通嘅味噌拉面, 虽然冇牛油粟米个汤底咁浓郁咁富牛油味, 但系可以认真品尝味噌嘅味道~ 呢个汤底绝对唔会差得过坊间任何一间拉面店, 汤底唔会话太浓太呛喉, 刚好嘅杰度亦带出清甜嘅味道, 面底粗身得嚟挂到汤, 入口爽口弹牙感十足~ 虽然个环境好food court, 冷气又冻以致面好快就冻, 难再令我地彷如置身日本之中, 味道亦好似比第一次食嘅逊色, 但系可以重温番日本之旅, 都好开心~
::: 味玉 ::: $10
喺北海道梅光轩食牛油粟米拉面自动奉上溏心蛋系十分理所当然嘅事~ 不过嚟到香港开店, 味玉就要加多$10先有! 不过呢只溏心蛋就唔系好够溏心…熟蛋黄嘅部份较多. 好在味道都算唔错, 蛋味重, 蛋白又甜甜地咁~

之前刚开业时人人一窝蜂咁去凑热闹, 闲闲地都要等一大轮先有得食… 及后劣评增多之后热潮先至慢慢减退. 可能之前一直人多, 制作上先至会马虎咁d… 当然同北海道店系绝对无得比, 但其实都唔系d人讲得咁差, 起码食完真系可以回忆番当年北海道嘅味道~
2013-01-20
  • 味噌牛油粟米拉面