2011-10-16 17 浏览
旧年同太太去了一转台南、高雄、垦丁旅行,食咗好多好嘢,虽然本身对台湾菜唔算好热爱,但又几钟意佢哋对小食嘅创意,突然又想食吓台式嘢,不过就唔系晌街边食台式小食喇,想坐得舒服食番餐好好哋嘅,故此就拉埋太太,拣咗美心系嘅八喜,顺便重温一吓𠮶时去台湾嘅种种趣事。八喜位置少许吊脚,晌湾仔同铜锣湾港铁站之间,所以搭叮叮就最好,门口有落。相反,食完返屋企先搭地铁,一来要过海,二来隔离集成中心有地铁$2特惠站,拍一拍悭$2!如果拣到卡位好啲,除咗因为对窗有街景望吓之余,感觉上座位比较阔落。相反,其他圆枱就显然排得比较密。不过,因为只得我两公婆,俾咗张4人圆枱我哋,所以变相坐得松动,唔使背对背向著另一枱。至于招呼服务,一贯美心水准,虽然今晚睇落都几多人,但斟茶递水、落单上菜都好到位。嗌咗4款点心小食,压尾加个炒饭,茶芥$8位,泡菜$12,连埋加一,埋单二百松啲,话贵唔贵,话平唔平,最紧要轻轻松松,坐得舒服,食物又好味,咁就OK啦!灌汤小笼包一笼有4只卖$30,试过就真系觉得几抵食。嚟到嘅时候望落几大只,唔好见佢一只二只个样扁挞挞,用筷子一夹起,灌汤得紧要,里面劲多汤汁荡吓荡吓,而外皮又软又薄得紧要,透出

多款招牌点心
灌汤小笼包

一笼有4只卖$30,试过就真系觉得几抵食。嚟到嘅时候望落几大只,唔好见佢一只二只个样扁挞挞,用筷子一夹起,灌汤得紧要,里面劲多汤汁荡吓荡吓,而外皮又软又薄得紧要,透出汤色,真系要小心食,免得烫口。味道好好,汤汁浓郁,肉馅松软!
皮薄得紧要,透出汤色!
肉燥蒸芋粿

一客有3件卖$28,今餐心水至爱,其实以前都试过,知道好食,所以今次再点。蒸芋粿,以蕃薯粉、米浆、芋头丝蒸成糕状,再切成丁方一件件,晌上面淋上肉燥即成。芋粿很有芋香,单睇侧面就见有几真材实料,芋丝一丝丝密密麻麻咁踪横交错,咬落松化而不易烂,肉燥酱又惹味香浓,确系好食
台南胡椒饼

一客有2大个卖$30,每个都一开四,方便食用。新鲜即焗,所以等候需时,上枱时热辣辣。醮满芝麻嘅外皮松脆甘香,而肉馅食多几口先知有啲桥妙,牛肉有碎亦有块,感觉有趣,而且充满肉香又多汁之余,胡椒香更系扑鼻而来啦,正!
八喜招牌春卷

基本上一客有两条春卷,不过,斜切一开二,叫做一客有4件,卖 $30。依个春卷都唔错,以腐皮作为春卷皮包扎馅料,口感觉得更脆,而内里有鱼块同翠玉瓜粒,有别于猪肉馅,所以食落真系几特别!
(P.S.小弟部DC仔无电,用太太部手机影,所以效果差强人意,都照贴出嚟志在俾大家睇睇个买相造型)
樱花虾炒饭$60

有时朋友去台湾旅行都钟意买一樽樽樱花虾返嚟做手信,我哋钟意用嚟伴粥食。今次点个樱花虾炒饭,又试吓味道如何?原来唔单有樱花虾,仲有加咗烟肉碎同露笋仔粒,而且饭粒炒得少油爽身,带点烟肉嘅香,又有露笋嘅爽,配合樱花虾脆脆咬口,所以个炒饭确系几好食。
(P.S.相片都系用太太部手机影,请见谅)
后记:初时点菜以为食得晒,结果碟饭食净大半,打包拎走当早餐
。眼阔肚窄,晌上转台湾之旅又系咁,眼见有好多嘢食,样样想试,结果餐餐饱到上心口!哈哈!
多款招牌点心
皮薄得紧要,透出汤色!
  • 灌汤小笼包
  • 肉燥蒸芋粿