2021-06-12 109 浏览
以前泰国旅客时逛街逛到攰走进Nara食饭,意外食咗餐超级惊喜的泰国菜。Nara系香港开,一直想去,但真系十分爆场,好难得终于食到。每枱一坐低就有的虾片,唔知系咪外面落雨湿度高,虾片有一丁点淋,无乜特别,不过唔紧要,佢唔系重点。泰式生虾都ok, 肉质都滑,但又无太大惊喜。当年泰国Nara试过呢个椰子鸡汤后一直念念不忘。香港呢个都有好浓椰子味,鸡肉嫩滑,不过香港呢个味道有点太浓,饮半碗仔就够否则会太咸。如果浓度减一减就perfect。原本想叫餐牌推介的咖哩软㜌蟹,但友人想食有肉的大蟹,改为叫了粉丝炒肉蟹,超正只蟹大大只够晒份量,多肉爽甜,就连蟹脚都有肉食。幼身炒粉丝有点点早餐店炒面的风味,够晒镬气,再吸咗少少蟹味,一定唔可以错过。菠萝肉松海鲜炒饭都好足料,不过食完只蟹同粉丝,呢个饭就相对无咁惊喜。原本想叫Thai Tea, 但见到餐牌推介呢杯鲜椰子沙冰就叫黎试试。一试发现佢简直是当晚的亮点香浓椰子味,绝对不是水稀稀,内里有点珍多啫喱,每食完一碟𩠌再饮啖沙冰,简直绝配,整餐饭即时升级,充满泰国风味。如果唔系太饱,可能会叫两杯。饭后甜品的芒果糯米饭卖相唔错,不过我食那块芒果有点酸,而且见到有条

前菜虾片

泰式生虾

泰式生虾都ok, 肉质都滑,但又无太大惊喜。

椰子鸡汤

菠萝肉松海鲜炒饭

鲜椰子沙冰

芒果糯米饭

饭后甜品的芒果糯米饭卖相唔错,不过我食那块芒果有点酸,而且见到有条好幼好短的头发,扣咗分。

椰香奶皇流心汤丸

椰香奶皇流心汤丸,睇个名就已经好吸引。椰香十足,不是死甜,我觉得带有一半甜一半咸的味道,无谂过会系呢个甜品食到咸味,但又出奇的平衡。汤内除有奶皇汤丸,仲有点泰国的椰汁糕和芋头粒,同平日食的台湾芋圆好唔同,但都好好味,值得推介
椰子鸡汤
菠萝肉松海鲜炒饭