2018-04-25
行开D2 Place,发现呢间餐厅几特别,日本风装修,又有tatami位~ 望下餐牌!有流水面!!!虽然未到盛夏,但依排天气都热热地,就决定同朋友食呢个消暑下啦!对日本文化有点认识或去过京都既朋友,对流水面既认知应该系将面条放入上方切开左一半既竹筒,让面条随著水流落黎下方,想吃既人就要快手用筷子夹起面条沾酱汁食,不然就会错过左,比后面既人夹左或者流走晒。但其实最初起源反而系旋转流水面机!而且起源唔系京都,而系九州鹿儿岛县指宿市既唐船峡!先前去旅行专程入到去唐船峡食流水面,个度既山水的确唔同D~讲返正题,呢间既流水荞麦面系用旋转流水面机~店员好贴心!见我地两个人比左两杯荞麦酱汁我地!可先将配料按个人喜好加入荞麦酱汁~水系冻水黎,将一小撮荞麦面放入冻水,转几圈令荞麦面变冻,然后夹起放入荞麦酱汁食~荞麦面冰凉,非常爽口!好有消暑既感觉!但荞麦酱汁不太浓味。不过,当你等荞麦面转几圈时,小心有人夹走左~好好玩!!! 荞麦面好快就冇晒lu ...整体来说,价钱的确不平,重玩乐多于食,朋友建议我应该自己买返部,系屋企慢慢玩~
望下餐牌!
有流水面!!!
讲返正题,呢间既流水荞麦面系用旋转流水面机~
店员好贴心!见我地两个人比左两杯荞麦酱汁我地!
可先将配料按个人喜好加入荞麦酱汁~
荞麦面冰凉,非常爽口!好有消暑既感觉!
但荞麦酱汁不太浓味。
不过,当你等荞麦面转几圈时,小心有人夹走左~
好好玩!!! 荞麦面好快就冇晒lu ...