2010-08-11
今日中环排队谂住买平价澳门船飞, 实在太多人, 等咗成个钟条队都冇乜点郁过. 醒起朋友话附近有间骨肉茶好好味, 所以决定放弃排队, 去食个late lunch.到时下午3点几, 只有一个枱客, 佢个装修, 令我以为自己喺大陆. 叫咗个$138二人餐, 啲份量好多.原味肉骨茶(细) - 我都几钟意饮肉骨荼, 湾仔𠮶间系我嘅至爱. 同𠮶间相比, 我依然觉得湾仔好味啲. 呢间啲汤嘅药材味浓好多, 好重当归味. 味道偏咸. 而且系冇油炸鬼跟.砂锅马拉盏炒通菜 - 呢个唔错, 份量好多, 啲味好浓, 有啲鱼碎, 同出面食𠮶啲唔同. 喇沙汤面 - 入面有米粉同油面, 好多料, 个味都OK海南鸡 - 啲鸡皮好黄之外, 冇乜特别, 一般白饭2碗 - 实在太多嘢食, 只系食咗1碗, 呢个餐足够三人份量. 一过要加大个肉骨茶 甜品 - 喺雪柜度"but"咗2碗雪耳木瓜糖水, 一般
喇沙汤面 - 入面有米粉同油面, 好多料, 个味都OK
海南鸡 - 啲鸡皮好黄之外, 冇乜特别, 一般
甜品 - 喺雪柜度"but"咗2碗雪耳木瓜糖水, 一般