2019-05-19
今日同老友喺附近食个午餐。选择左咏藜园。十二点黎到人唔多,四人枱岩岩好。咁耐无黎,叫左几样招牌菜。 生煎包 包底有唔少芝麻,包皮本身几甜,肉馅都好饱满多汁。 银丝卷 外皮几脆,中间几软,甜甜地唔错呀,沾埋炼奶更好食。配豆浆清甜解渴。 红油抄手 肥嘟嘟胀book book非常饱满,菜肉馅的抄手皮薄馅多,充满肉汁。加上甜甜辣辣嘅浓酱汁,仲有些少生蒜同麻酱,花生酱香味好够。不错。 鲜肉小笼包 新鲜出炉热辣辣。皮都算薄,肉馅丰富,肉汁都好多。略嫌水气太重,皮有啲粉粉感觉,一般啦。 上海粗炒 几够镬气,卖相唔错。材料都好够,有齐菜、肉丝、冬菇丝咁。 招牌担担面 手打幼白面线烟韧柔滑,幼身略扁嘅面线正好沾住麻酱汤汁。香葱、花生碎、仲有芝麻酱同少许辣油,一啲麻一啲辣一啲花生嘅香浓汤汁。但明显花生麻酱俾得唔够,香味已经减退,但都算可以啦。云白肉 肉片够薄,加上大量葱蒜、酱油同辣油,呢味真系好送面。 太后豌豆黄 完成正餐,叫左个网上人气热点太后豌豆黄做甜品。豌豆糕唔会太甜,食落几清甜,又啖啖豆味,似绿豆蓉糕。饱到上颈。一餐非常满意嘅四川菜。 真系阔别多年啦,今日一食,重拾番当时好味嘅回忆
生煎包
包底有唔少芝麻,包皮本身几甜,肉馅都好饱满多汁。
银丝卷
红油抄手
鲜肉小笼包
上海粗炒
几够镬气,卖相唔错。材料都好够,有齐菜、肉丝、冬菇丝咁。
招牌担担面
云白肉
肉片够薄,加上大量葱蒜、酱油同辣油,呢味真系好送面。
太后豌豆黄
饱到上颈。一餐非常满意嘅四川菜。
真系阔别多年啦,今日一食,重拾番当时好味嘅回忆。今次嘅总结都系两个字﹕ 好味!