朋友生日,所以我哋专登揾有乜餐厅好食。大家都钟意食日本嘢🇯🇵,但我最近要尽量戒唔好食咁多鱼生,所以炉端烧会系一个唔错嘅选择!最终,我哋拣选咗位于佐敦同尖沙咀交界嘅「博多·炉端烧」。一入座,我哋已经觉得餐厅环境气氛非常唔错,令人有置身喺日本嘅感觉😍。呢度座位唔多,大致上分为门口嘅吧枱区,以及内里有三张枱。个人认为如果满场的话,吧枱位就可能会有少少迫,但就可以睇住师傅喺你面前烧。餐厅闲日有做午市套餐,不过嚟庆祝生日我哋就预咗食好啲😋。店员就提议我哋食冬季限定嘅两位用博多推介套餐($926)。如果斋睇餐牌,会觉得好似唔系好多嘢食,但其实只系因为佢无逐样食品列哂出嚟!套餐包四款御番菜,即系指日式时令家常小菜,细细碟作为前菜小食,看似简单,但食起上嚟味道唔马虎🤪。博多筑前煮,佢系几款小食中唯一热的。筑前煮用上多种配料,例如牛蒡、冬菇、芋头同莲藕等,当中亦加入咗少少肉。食落似汁煮嘅菜式,味道唔错。茄子扬煮,茄子冰冻,食落几爽口,唔系炆完好淋身𠮶种,面头仲落咗啲木鱼碎。春菊御浸,望落有啲似凉拌菠菜,但呢度所用嘅菜系「春菊」,好似即系茼莴,菜苗幼嫩无渣。博多风味海带蒟蒻条,店员提醒捞匀挂汁先食,因为蒟
餐厅闲日有做午市套餐,不过嚟庆祝生日我哋就预咗食好啲😋。店员就提议我哋食冬季限定两位用博多推介套餐($926)。如果斋睇餐牌,会觉得好似唔系好多嘢食,但其实只系因为佢无逐样食品列哂出嚟!
御番菜
博多筑前煮
茄子扬煮
春菊御浸
博多风味海带蒟蒻条
博多风味海带蒟蒻条,店员提醒捞匀挂汁先食,因为蒟蒻条本身无味。开初我以为系原条海带,但原来系用海带整成蒟蒻条,几有心思。
唐泊烧恵比须蚝
唐泊烧恵比须蚝,🦪福冈蚝大小适中,蚝应该经轻烧过,蚝壳微暖。蚝身肥美,而且带海水味。
志贺岛砂拔蝾螺
志贺岛砂拔蝾螺,🐚汁煮蝾螺热辣辣,好大只,用竹签拮嚟食,肉质唔韧,但其实肉嘅部份唔多。
博多风鸡颈肉拌蛋黄柚子醋
博多风鸡颈肉拌蛋黄柚子醋,🐔鸡颈肉份量几多,卖相同普通鸡柳肉无异,但食落肉质比较爽,有啲似鸡肾,边皮微脆。另外,蛋黄柚子醋亦系呢道菜嘅重点,因为酸味嘅柚子醋能刺激味蕾,但又不失清新嘅感觉。
博多鰯鱼明太子
博多鰯鱼明太子,🐟鰯鱼即系沙甸鱼,幼幼嘅鱼身入面竟然酿咗大量明太子,明太子偏辣,令到烧沙甸鱼变得不平凡。沙甸鱼烧得够脆,所以连骨都可以食埋。
白露笋
野菜方面,餐厅选用上盛食材,第一款系白露笋,白露笋比较难种,所以价钱一般都较高。白露笋味道清淡,所以配以明太子酱食好夹。
野菜
日本甜蕃薯以及白粟米,两款本身都好甜。🌽粟米烧完都仲能锁住水份。🍠甜蕃薯果然甜,点少少盐食又唔错啵。
博多飞鱼汤烧饭团茶渍
博多飞鱼汤烧饭团茶渍🍙,上面食咗唔少嘢,但点都要食啲淀粉质先会有饱肚感。佢其实系茶渍饭,不过特别在饭底系烧饭团。饭团微微烧香,再配合埋紫菜丝、葱、紫苏叶、生明太子同芥辣等,味道好丰富,倒埋热汤食就更加暖胃。
天神布甸
天神布甸,🍮布甸个样同最经典𠮶种无异。黄色嘅鸡蛋布甸上淋上焦糖汁,但留意番个汁系焦香多过甜,吱少少柠檬汁食,味道更特别。
星野川布甸
星野川布甸,布甸口感又滑又绵,🍵星野川绿茶味道清香唔苦涩。布甸本身唔太甜,反而红荳蓉就甜,所以系几好嘅配搭。
饮品方面,我哋分别要咗冻焙茶同冻绿茶,茶可拣冻热,就算要冻,味道都唔会变淡。
总括嚟讲,小店用心经营,佢绝对系一间重视食物质素嘅炉端烧餐厅👨🏻‍🍳👍。日本师传全程亲力亲为,对出品要求非常严格;而经理服务亦好好,呢餐生日饭我哋都好满意!餐厅现时无得做晚市确系可惜,因为佢好适合放工小酎一杯,食串串烧放松下。呢度定价唔平,不过套餐多嘢食,亦可以单点。迟啲我一定会再嚟帮衬🤤!
2021-01-27
博多筑前煮