2020-05-29
呢个半自助石烧,非常简单。一款自选肉(定食),再加任食的鱼介味噌汤,珍珠饭,沙律,冷热饮品同软雪糕。重头戏石烧主打牛肉,由$98的薄烧牛内腹肉,$118的牛柳,$148的三角肩,$178澳洲M6和牛及$208的日本黑毛都有。非牛选择也有$98的鸡扒,$118的豚肉扒及$198海鲜盛。牛魔王可以平平地食牛腹肉,也可以豪少少食M5和牛。唔食牛都有3样其他选择。没有花巧,上的就是一块热石和你所点的肉。点牛肉的话有会有炸蒜片。早期用的石板储热度比较好,但近期转用了较坚固但储热度稍逊的石板,呢一点对于喜欢食熟啲的客人就觉得不够过瘾!自助吧有4款用LC盅仔装的酱汁(这就是细节!),我觉得柚子味最正,可加少少落沙律度食。我试过牛腹肉、牛柳、海鲜同M5澳洲和牛。我觉得牛腹肉稍肥,牛柳够腍多汁性价比高,M5澳洲和牛超好食!呢种质素的和牛,自己买返屋企煎都要成$200一块。海鲜都很丰富,有龙虾大虾带子蟹柳和蚝,最欣赏只蚝,好多汁好鲜!无可否认,佢嘅半自助选择不多,但质素都不俗。沙律有杂菜,紫洋葱,红黄甜椒,茄仔同粟米,七彩缤纷几吸睛,菜保持冰冻爽脆,本身已经轻轻捞了酱汁,单食已经美味,另备有一支凯撒沙律汁
无可否认,佢嘅半自助选择不多,但质素都不俗。沙律有杂菜,紫洋葱,红黄甜椒,茄仔同粟米,七彩缤纷几吸睛,菜保持冰冻爽脆,本身已经轻轻捞了酱汁,单食已经美味,另备有一支凯撒沙律汁更画龙点睛。呢间石烧其中一个吸引我的地方,就是呢个沙律!佢啲菜嘅爽脆冰冻,我敢说很多酒店都做唔到!非不能也实不为也。呢度认真到用透明保温箱装住,仲有个盖,干净衞生又保温。有很多沙律吧,90几款酱汁,但无款好食,真系好多余。沙律,汁酱真的其次,最重要的是个菜本身是否爽脆多汁,是否够干爽冰冻。呢个沙律,我是一坐低就要先食两碗的!
珍珠白饭以任食而言,质素算不过不失。鱼介味噌汤有很多昆布,热腾腾的也不错。
呢度我一星期都会去一次,连个侍应哥哥已认得我。我成日嚟的原因,是呢度的食物好合适我两公婆的需要。老公不食生肉,出街食牛,讲左好多次要全熟,切开永远见血水🤦🏻♀️,食石烧可以自己控制烧到熟晒。佢是个饭桶, 有汤有肉有饭基本上已经满足晒佢嘅需要。 我自己呢,同好多女士一样,夜晚就唔钟意食太多淀粉质,所以佢呢度有沙律又有烧肉可以唔驶食饭真系好啱我口胃, 食完和牛加沙律都无犯禁,好开心😂。
有人可能会觉得得一件牛肉好像很少,睇你点睇啦。食餐晚餐,一件8安士左右的牛扒算是正常出街锯扒的份量,唔好将佢想成「得一块肉」的烧肉放题而想成「任食side dish白饭同汤任装」的牛扒餐个感觉会良好好多。我都试过牛角lunch烧肉定食,价钱差不多,整体而言牛角胜在side diah吸引(佢有必杀技牛角饭😂),但讲到牛肉反而呢度更胜一筹。
呢间餐厅之前呢系做一人一锅嘅,唔知系咪因为疫情关系,转咗做石烧。疫情过去唔知道佢哋仲会唔会继续提供石烧呢?我未试过佢地嘅火锅,见评价都唔错,希望佢哋之后可以两样都有, 咁就最完美喇。