2015-07-24
今晚只喺与朋友聚聚旧,食吓嘢,倾吓偈,所以,就唔会上咩大馆子,朋友嘅提议,就喺近近哋过嚟上环嘅越泰。小弟返中环工,行过嚟就好方便啦,车钱都悭番一程 。门口架有一个大餐牌,大可睇睇啱唔啱食先入去,不过,既然我哋一早约好,咁就入去慢慢睇有咩想食。原来喺新开无耐,所以,店内环境非常新簇簇,多组2、4人枱,亦可拍埋坐上6、8人以上。装修比较简约,唔会有太重越南或泰菜馆嘅感觉,都喺走番啲摩登、年轻嘅风格。墙上亦只喺挂少少画作为点缀,唔太花巧。因为朋友迟到,所以,大可慢慢睇有咩想食。趁得闲,就相机先睇,翻一翻餐牌,由于菜式包揽越南、泰国两地,所以,选择多的是,分类包括:沙律、越泰风味地道小食、米纸卷、越南传统滨海、主菜、汤河、捞檬、饭品、蔬菜、汤类、啤酒、特色饮品、甜品,一应俱全,合共过百款 ,而且,睇落价钱都实惠相宜 。唔想伤脑筋谂食乜嘅,就最好晌套餐著手,有1、2、4、6人套餐可供选择。由于套餐包嘅嘢多,平均消费百松啲,都颇合理,而最贴心喺全日都唔收加一嘛 ! 椰汁绿豆冰 $26 未齐人,我哋几个先头部队就点住嘢饮,边饮边倾先。小弟拣嚟依杯椰汁绿豆冰,绿豆喺用咗开边绿豆,而椰汁冰
未齐人,我哋几个先头部队就点住嘢饮,边饮边倾先。小弟拣嚟依杯椰汁绿豆冰,绿豆喺用咗开边绿豆,而椰汁冰凉透心。至于友人所点嘅咸柠梳打、越式滴漏咖啡……等等都唔错。
虽未至于情有独钟,但好几次食越南嘢都不其然点咗米纸卷,店内嘅米纸卷只有3款:田园素菜、水晶虾或软壳蟹,因为已打算叫一客法式牛油软壳蟹试试,所以,米纸卷就试水晶虾。一客4件,薄透嘅越南米纸卷卷有米粉、生菜、青瓜丝、九层塔及大虾仁,沾少许鱼露,咸鲜清爽 。
越南菜有一道好出名嘅小食「法式牛油鸡翼」,但「法式牛油软壳蟹」就第一次品尝。一客有4只软壳蟹,每只都开半,方便入口。软壳蟹软软腍腍,又富牛油香,却喺入口不油不腻,认真唔错 。
以前曾食过一道冬荫鸡,实在不俗,依道就唔见有,不过,有另一款河内香茅烧春鸡,烧春鸡喺即叫即烧,并原只登场,店员话可以自己切,或拎番入去由厨师代劳,哈哈,梗喺佢搞好过我哋搞啦,「盏」搞到鸡手鸭脚 。
时蔬拣咗椰菜苗,贪佢好咬口,椰菜苗非常翠绿,咸香惹味。唔知大家有无留意,大部份菜式都以木碟或木盆盛载,足以餐厅都绝非「求求其其」。
唔够饱嘅话仲有个捞檬垫肚,炎炎夏日食啲捞檬类就最爽,捞檬有配猪扒、猪颈肉、牛肉、鸡丝扎肉、虾饼……等等。我哋所食嘅香茅牛肉捞檬,估唔到几大份量,内有酸白萝卜丝、甘笋丝、九层塔、花生碎、炸蒜片……等等,当然唔少得主角香茅牛肉,淋上鱼露捞匀,味道富层次,檬粉又清爽 ,真喺抵食嘅饱肚之选。