2018-12-20 18 浏览
年中去完泰国华欣之后,喺个到嘅夜市食过烤鸡,真系食足三晚,一直都念念不忘。每次经过泰国餐厅都想一试,揾返泰国正宗口味回味一番。去奥运站接朋友收工,平时真系好少入大角咀,一般食饭行街都去旺角太子多。难得入大角咀食晚餐,就做定功课揾下有冇隐世美食发现依间泰国餐厅未见过,好评唔少,而且喺九龙城都有分店。香港最多正宗泰国菜嘅地方,非九龙城莫属,心谂有埋分店应该有一定质素。喺奥运站B出口一出直行过马路就到,估唔到咁近铁路站,好彩地点都易揾同方便去到餐厅门口,就见到推广「每日优惠价」$1多一款嘢食,原本都唔信咁抵,睇完d条款又真系:6:00后入座+嗌一款嘢食,就加$1多一个𩠌,好抵店内装潢简单为主,圆枱木色主调,光线柔和,感觉都几舒服,唔似传统泰国菜馆咁逼。我地6点几去到,时间早唔驶等位就直接入得主菜价钱大约$60-150,一般泰国菜式都有齐,份量唔少,我地两个人嗌咗烤鸡同粉丝煲,加埋必叫$1是日菜式,已经好够食见餐牌同周围嘅装修都好新,似开业唔耐嘅餐厅,可能因为咁所以推$1优惠,要强调真系好抵记得睇下边日去食,每日都唔同𩠌,咁啱系前菜泰式凤爪沙律感觉上其他日子嘅菜式吸引啲,好似明炉鱼/咖哩其实已
记得睇下边日去食,每日都唔同𩠌,咁啱系前菜泰式凤爪沙律
感觉上其他日子嘅菜式吸引啲,好似明炉鱼/咖哩其实已经系一个主菜,如果两个人再加一份主菜就好够食
下次拣定星期再食过!
酸辣去骨凤爪沙律
$1酸辣去骨凤爪沙律,凤爪爽口冇骨,味道酸中带甜,只系微辣,朋友唔食得辣都食到几件。虽然只系$1,但份量竟然完全冇缩水,全碟有6-8件,唔少沙律菜洋葱等伴碟,食完甜甜酸酸嘅前菜后,特别开胃
泰式烤鸡(半只)
强烈推荐泰式烧鸡
我地嗌咗半只都唔够食,因为好好味
半只鸡只系$100左右但份量都唔少,烧到金黄嘅皮令人垂涎,一上枱已经闻到香喷喷!鸡肉好嫩滑,鸡胸位都唔惊嚡口,有阵阵烧烤味配埋少许香料调味,非常惹味
沾点泰式酸辣汁,令味道更上一层,惹味到食不停口
完全系泰国华欣夜市嘅风味,而且更加滑同埋有肉汁,想当年喺夜市食完后,令人难忘,估唔到系香港都食得返果种滋味
焗大虾粉丝煲(2只虾)
粉丝煲上枱时只有粉丝喺面,一夹原来啲虾系底,就夹晒出嚟数下齐唔齐两只,啱啱好两只开边虾
粉丝幼细烟韧,肉碎同调味料都挂喺粉丝上,香口入味,最啱用嚟送饭食。粉丝份量非常多,满满一整锅,食一半已经饱咗7成,几乎唔叫饭都得。虾肉就比较一般,可能因为焗喺底,口感结实但唔够爽口,虾肉味都香浓,大只有咬口。当然如果同烧鸡比,就稍逊一点喇,因为烧鸡真系好得
特选椰青
食泰国菜必叫椰青,食辣同煎炸嘢都唔惊上火。椰青水清甜,椰香味系口中散发。当然要食埋椰肉,滑溜口感配埋香甜椰青水,一流
青柠蜜
朋友嗌咗青柠蜜,以为好似一般柠蜜咁(柠檬加蜜糖水),点知味道似咸柑桔水加柠檬,酸得嚟又带甘味,完全系清热酷嘅味!
朋友话顺便下火都好
埋单每人二百左右,泰国菜嚟讲唔算特别平,但每款𩠌都好大份,味道唔错,食得出正宗泰国嘅味道。听到几个店员都用泰文沟通,而且好友善,有主动介绍食咩同走嘅时候话欢迎我地再去,nice
系正门走个时先见到:9点后入座7折!!!真系要下次再食先得
2018-12-18
酸辣去骨凤爪沙律
泰式烤鸡(半只)
特选椰青
  • 泰式烧鸡