2022-06-14 1736 浏览
为老友庆生,一行5个中女去咗呢间超过20年冇去过嘅台湾老店。以前同第一个男朋友去铜锣湾𠮶间已经执咗笠好耐,估唔到尖沙咀呢间经过疫情后仍然屹立不倒。先点了两个前菜皮蛋肉松豆腐及圆山拼盆:皮蛋流心,肉松酥香,豆腐好滑,唔错;拼盆有生肠、鸭舌、盐水鸭及手工蛋卷,冇谂过四样食物都好有水准,尤其是鸭舌,比起台湾老X禄好吃好多,生肠冇谂过咁滑,盐水鸭个皮好薄肉身又好爽,蛋卷好特别,应该用咸蛋黄整所以好香口,令我有点去左台湾嘅感觉,一个字,正!到主菜,有2个朋友从不吃鱼,但难敌超笋价钱嘅关系,叫左两个「有鱼有鸡」孖宝:1)蒜片炸黄花鱼拼口水鸡 及 2)酸菜水煮鱼拼宫宝鸡。原本谂住果两位厌鱼朋友冇啖好食,点知佢地都食都停唔到口,一路食一路话系黄花炸得香脆可口,连个汁都大讃巧巧味(唔好意思太心急食剩鱼骨先影相🤣),口水鸡既香且麻,无懈可击;酸菜鱼相比炸黄花比较失色,虽然鱼好滑,但酸菜汤不太入味,可能煮得唔够浓,宫宝鸡不过不失。最后叫了一桶即整豆腐花,哗!不得了,真系好滑,又香豆味,5人一桶刚刚好。整体来说今餐令我们很满意,最重要系,价钱大众化,食物水准高,不过有少少咸,可能台湾嘢系偏浓味,另外地方亦濶落

整体来说今餐令我们很满意,最重要系,价钱大众化,食物水准高,不过有少少咸,可能台湾嘢系偏浓味,另外地方亦濶落坐得舒服,值得推介。

皮蛋豆腐
拼盆