2018-06-07
记得年几前黎食过pizza留下美好印象,今晚系附近行完街又过黎回味下。 由太古小学沿住英皇道行,几分钟就黎到隐身于商业大厦既餐厅。好少见dinner set只有两款牛、一款猪既选项,原来另有五款主菜可以任意加$48升级为包含餐汤、甜品同餐饮既套餐。 系饥肠辘辘既情况下,红肉为主既餐牌特别岩心水,最后拣左两款肉食饱d。先黎两碗罗宋汤,热辣辣又足料。 餐包预先焗热至外脆内软,可惜饮哂汤先送上黎,亦冇附上牛油,令味道打左折扣。安格斯西冷 (Dry-aged) 牛扒伴红酒牛肉汁 ($326) dinner set第一次食Dry-aged牛扒,比起软腍、有血水既普通medium牛扒,熟成后完整地锁住肉汁,保持嫩红得黎冇渗出多余水份,肉质亦明显较扎实。 西冷牛扒轻轻洒上幼盐后煎至微脆,牛味甘香浓郁,唔洗点酱味道都好丰富。唔起眼既薯菜亦令我眼前一亮。 形态奇妙地有少少似无花果,入口先发现系外皮烟韧、内里幼滑既焗薯,裹上牛油果酱非常香口惹味,完全系争住食。 牛扒下埋藏左以蕃茄酱煮成既栉瓜同彩椒,清新爽甜。椰香辣酱烧春鸡 ($168+$48) 转套餐店员强调需时三十分钟,最后同牛扒一齐上菜,又唔系想像中
好少见dinner set只有两款牛、一款猪既选项,原来另有五款主菜可以任意加$48升级为包含餐汤、 甜品同餐饮既套餐。 系饥肠辘辘既情况下,红肉为主既餐牌特别岩心水,最后拣左两款肉食饱d。
椰香辣酱烧春鸡 ($168+$48) 转套餐
店员强调需时三十分钟,最后同牛扒一齐上菜,又唔系想像中等咁耐㖞。 第一眼以为份量缩水至得返半只,原来厨房已经将鸡一分为二,方便客人进食,只系叠起左姐。
一手撕开鸡脾,肉汁就倾盆而出,沿住鸡肋流出黎。 鸡皮带焦香,嫩滑既鸡肉充满香草味,可惜椰香辣酱唔太入味,令落单时所想、重口偏泰式风味既期望落空。
值得一赞既系king size既春鸡啖啖肉,火候控制得唔错,厚肉得黎做到仅仅熟,以此质索黎讲收费合理。 伴碟既粗薯条即叫即炸,食到底依然够热又干爽,用手食都唔会沾上任何油份。
简简单单叫杯冻柠茶饮下,第一次见用啤酒杯大大杯咁上,茶底完全冇加糖够健康,饮住黎吹水有点chill。
最后既朱古力慕丝蛋糕虽然颜色唔深、亦冇加朱古力片,但食落极度香浓顺滑,为今晚画下完满句号。