天气开始转热,今个星期六决定重游旧地,一行三人去到我以前返工嘅地区——大埔❤️‍🔥 几年冇去过大埔,发觉好多舖头都唔同咗,今次嚟到呢间新开嘅Cafe,两层高,店舖大门系一道巨大的玻璃趟门,成间店有好多大玻璃窗,透光感十足,空间感亦好好,风格主要系简约型格x日系木调😍好喜欢呢间Cafe嘅装修😍❤️ 等咗around 30mins,终于到我哋入去,坐低睇完menu即刻用QR code order,嘢食同饮品选择都几多,样样都好想试😍 我哋order咗一份Mushroom Linguine with Black Truffle Cream Sauce、一份Bake Potato on Dutch Baby Pancake、一份Apple Crumble on Dutch Baby Pancake、Fried Onion Ring with Fries、一杯Hot Flat White、一杯Hot Latte、一杯Hot Latte Macchiato😋😋😋 好多嘢食,劲期待😚😚❤️‍🔥❤️‍🔥选择真心多,淀粉质、咸点、包类、沙律、小食、甜品、咖啡、特饮、奶昔、啤酒都有😍😍😍 基本上一日三餐都可以喺度

好喜欢呢间Cafe嘅装修😍❤️

选择真心多,淀粉质、咸点、包类、沙律、小食、甜品、咖啡、特饮、奶昔、啤酒都有😍😍😍 基本上一日三餐都可以喺度搞掂😆😆 另外menu介绍都几详尽,食物嘅主要ingredients都有列明,咁就唔怕食咗自己唔啱食嘅野。

先来咖啡,咖啡可以拣Nutty or Fruity。
Hot Flat White (Nutty)☕️ $42
Flat  White
咖啡味道浓郁,好香,拉花唔错,比起一般Cafe正常水准好dd,但略嫌细杯。

Hot Latte Macchiato (Fruity)☕️ $44
Latte  Macchiato
Fruity嘅咖啡味夹埋一齐,甜甜地,几好饮☺️,卖相就一般啦😂

Mushroom Linguine with Black Truffle Cream Sauce🍝 $82
卖相平平无奇,望落cream sauce都几稀,食落味道正常发挥,淡淡的黑松露味,望落同食落都系无惊喜。

Bake Potato on Dutch Baby Pancake🥔 $78
Bake  Potato  on  Dutch  Baby  Pancake
Yummy❣️❣️ 第一次食Dutch Baby Pancake,感觉有惊喜又新鲜,Pancake口感几有趣,烟烟韧韧,不过味道唔突出,薯仔窝喺pancake中,薯仔偏硬身,有d未熟透嘅感觉,本人较喜欢焗到淋淋地软身d嘅薯仔🥲 不过呢种爽身嘅薯仔加埋铺喺面头嘅芝士溶浆一齐食就反而中和返,无咁漏,好好味,忍唔住食完一啖又一啖😋😋😋

Apple Crumble on Dutch Baby Pancake🍎🍏 $98
Apple  Crumble  on  Dutch  Baby  Pancake
我好期待但有点失望嘅一碟,apple crumble整得还好,唔出众,金宝唔多脆唔够香,苹果合格但唔够多,好重肉桂味,配埋雪糕食会好味好多,呢碟嘢几特别几得意,不过apple crumble同个pancake唔系咁夹,块pancake都系衬咸点会好味好多😅😅

Fried Onion Ring with Fries🧅🍟 $42
Fried  Onion  Ring  with  Fries
有惊喜❣️❣️❣️ 炸洋葱圈好好味😍😋 洋葱保持到好fresh嘅感觉,炸粉唔算太厚,咬落又脆又爽口,洋葱无被炸到干晒,食落仲有汁㗎😋😋 推介!!! 加$12有埋薯条,口感有少少似MOS Burger嘅厚切薯条,不过无咁厚,所以食落无乜爆薯感,中规中矩。

顺带一提,呢间系pet friendly嘅Cafe,所以等位𠮶阵已经见到有好多狗狗🐕🐩🦮🐕‍🦺😍😍😍 劲开心呀🥳 入到去仲见到d店员同d狗狗玩,好温馨,舖头仲预备咗d宠物零食俾d毛孩,好有爱好贴心呀😍😍❣️❣️

再顺带一提,呢间Cafe有washroom,装修得几舒适又够大又干净,抽风系统几好,无臭味,肠胃比较敏感嘅我即刻安心晒😆

📍埋单连10% service charge total $473,未至于港岛区嘅价格,不过都拍得住九龙区嘅价格,喺新界区嘅大埔嚟讲算少少偏贵,主食嘅食物份量足够,小食嘅份量就略嫌太细份,食物同咖啡味道都唔错,餐厅算系几用心又有创意,环境好正,chill足半日都唔会嫌闷嘅感觉,性价比算okay啦,不过今次试唔到Tiramisu🥲🥲 所以我一定会再回来的😆😆
2022-04-16
Flat  White