2017-09-25 562 浏览
今日难得经过久违了既九龙城,因为廿年前住过这区,搬左后冇踏足过,今次既然来到就在这里寻食啦听就听得多九龙城有小泰国之称,今晚就食泰国菜啦,睇吓好唔好食得过其他地方先见到呢间叫鳄鱼,泰国最多鳄鱼就试吓呢间,会唔会俾人咬到一颈血先内里环境都舒适,睇吓餐牌超多美食又有选择困难症,不过在我记忆中,泰国最出名美食有生虾刺身、蛳蛤、炒粉丝等等……就一于叫呢几样,再叫杯椰汁冰饮吓先。等待美食既时候,椰汁冰就送上,一于饮住椰汁等美食第一碟送上既居然系泰式虾球炒粉丝,热辣辣好大碟,而且好多料唔止有虾,还有鱿鱼、青口、一样唔知系泰国鱼片还是面筋,颜色卖相已好吸引粉丝食落好滑好软,吸收晒泰式酱汁料,酸酸辣辣,再加一少格青柠等你榨汁,提升个酸度和清新感觉,另外加左花生碎混和一起食增加口感跟住就系送上烚蛳蛤,听人讲话好甜好好味,但又怕食左肚痛,但未试过点都要试吓上枱时见到佢还微微跳动食落真系好鲜甜,如果接受唔到有少少血腥味,可以点泰式辣酱,另到更加好味生虾刺身,d虾好大只好新鲜,咬落好弹牙爽口,唔点个柠檬酱汁,已经好鲜甜点左就另一重味道,提升左个鲜味今次试完两款海鲜真系正,下次再来可以再试其他泰国美食
见到呢间叫鳄鱼,

泰国最多鳄鱼就试吓呢间,会唔会俾人咬到一颈血先

内里环境都舒适,

睇吓餐牌超多美食

等待美食既时候,椰汁冰就送上,
椰汁冰

一于饮住椰汁等美食

第一碟送上既居然系泰式虾球炒粉丝,热辣辣好大碟,而且好多料

泰式虾球炒粉丝

上枱时见到佢还微微跳动

烚蛳蛤

点左就另一重味道,提升左个鲜味

生虾刺身

今次试完两款海鲜真系正,下次再来可以再试其他泰国美食
2017-09-21
椰汁冰