2019-12-12
听到朋友话想食酸菜鱼,咁岩知道大角咀新开咗一间专食酸菜鱼既餐厅,所以就决定约岩几个朋友一齐去食。一开始谂住酸菜鱼通常都好大盘,所以多啲人去先会叫到,但餐厅有分2个size,有普通版同埋重量级。普通版岩2个人食,而重量级就可以4个人食。我地叫咗一个重量级既酸菜鱼,见到佢拎嚟既时候,真系吓咗一跳,因为无谂过咁大盘,但4个人又真系会食得晒。入面除咗有鱼、酸菜,仲有青瓜片同埋鸡髀茹等。佢有得拣辣同吾辣,咁我地就拣咗辣,佢既辣度都吾会好辣,属于小辣,因为无得拣辣既程度,所以要自己衡量食吾食到先叫。啲鱼好滑,真系吾错。我地仲叫咗口水鸡同埋一个白饭,拎嚟捞口水鸡。口水鸡既酱汁好惹味,所以好开胃,依个都有一啲辣度。啲鸡肉都几滑,而且鸡既吾同部分都有。最后,我地仲叫咗个凉拌土豆丝,虽然味道同我想像中有啲吾同,但依个煮法无咁油,同埋系吾辣既,岩晒我其中一个吾系好食得辣既朋友。