2023-05-04
❤️🔥爱文生位于旺区深水埗,是香港🇭🇰旧式大排档。保留了旧式装修外,仲有依然用紧火水炉炒菜🔥一边坐一边睇师傅们抛镬,街边开台开炉,认真够晒港式风味👍🏽晚饭时间6点已经等紧好多人😌等左大概半个钟左右可以入座。餐单上有不少经典港式小菜🤤🌟家乡小炒皇 $108蒜苔、虾干、腰果、菜圃炒埋一碟。最紧要系超有镬气🤩不过味道有少少偏咸。🌟金牌炸大肠 $138大肠炸到外脆内软,肥膏分配恰到好处。不会腻又不有猪腥味😍配上的酸甜汁🍯绝对是精髓😙🌟椒盐九肚鱼 $138炸到外脆内软,点上喼汁入口首先分散咸味🧂然后椒盐味先出来同松软的鱼肉🐟一起咬。不论是口感或者味道都有惊喜🤤🌟炸蚝饼 $88所有大排档必点小菜,🦪呢度的炸蚝饼都不让我失望。炸粉薄,蚝仔多,外脆内软🥹🌟豉椒炒圣子 $178bb圣子好嫩口,入口完全冇沙🤪份量好多,好似食极都食唔完咁。芡汁味道调得刚刚好🤭的确充满豆豉味。🌟铁板黑椒咸猪手 $178一个铁板放上咸猪手🐷,淋上大量黑椒汁,好似西餐。猪手好大旧好松软。但菜式就冇乜特别。🌟招牌黄金虎虾 $198用咸蛋裹著虾壳。外面有浓厚咸蛋味,但开壳后就变了普通虾🦐。而且外形是比较小的虎虾。🌟猪润啫啫鸡煲 $1
🌟家乡小炒皇 $108
🌟金牌炸大肠 $138
🌟椒盐九肚鱼 $138
🌟炸蚝饼 $88
🌟豉椒炒圣子 $178
🌟铁板黑椒咸猪手 $178
🌟招牌黄金虎虾 $198
🌟猪润啫啫鸡煲 $108
一上菜好够啫啫,有炸炸声。猪润🐷淋不会太硬,鸡肉🐔就带有骨而且肉不多。
💗总括而言,小菜款式多,份量亦不少。上菜快,最紧要系好有镬气!好送啤酒,好适合一班朋友聚餐。整洁度以现今大排档来讲都算不错。价钱偏贵,但基本港式小菜都冇伏🤤
📍 爱文生 (深水埗)
深水埗石硖尾街1号地下B-C号舖