2018-11-10 1086 浏览
虽然入秋,老婆话好耐未行过山,所以,趁个周末,简简单单拣条唔难嘅山径,就行吓川龙啦。行完山,弃小巴,改搭巴士51号落番荃湾西站,因为荃湾广场、湾景广场、大坝街……等等,大把食肆供选择,之后,我哋搭番西铁返美孚又快。本来打算再翻兜大会堂嘅「牧羊小年」,正晌西铁巴士总站行过去时,途经「Italian Tomato Café」,发觉好耐无帮衬过佢,亦怀念佢啲蛋糕,故改晌呢处食午餐。就晌门口外摆设多款食物模型,好有80年代一种典型日式西餐厅嘅感觉。甫入内,以为餐厅嘅环境唔大,但由于呈U形,转向另一边仲有好多用餐嘅地方。而以啡色为主调,印象最深喺通道十分阔落,墙上挂咗少少食物照作点缀,感觉写意。 一大本餐牌放晌枱上,但未有深入研究,转眼就将焦点摆晌午餐一版度。午餐一共有7款,定价$64-$138,已包咖啡或茶及精选餐汤,亦有其他加配或升级优惠。午餐可加$18转特饮,咁究竟边啲喺特饮,睇以下个饮品餐牌就清楚晒。基本餐具早已放晒晌餐枱边,唔使吓吓专登烦店员,费事失事。精选餐汤所谓「精选」,都只喺茶记见惯嘅白汤「忌廉汤」及红汤「罗宋汤」,老实讲,水准只可以话比茶记水平高少少,忌廉汤幼滑无起粉粒,罗宋汤
基本餐具早已放晒晌餐枱边,唔使吓吓专登烦店员,费事失事。
精选餐汤

所谓「精选」,都只喺茶记见惯嘅白汤「忌廉汤」及红汤「罗宋汤」,老实讲,水准只可以话比茶记水平高少少,忌廉汤幼滑无起粉粒,罗宋汤酸香味十足,但肯定无咩特别感。
忌廉汤
罗宋汤
黑松露芦笋杂菌忌廉天使面 $78

老婆一向跑「素」,所以,呢道天使面就啱晒佢嘞。睇样就已经见到有好多料,芦笋、杂菌堆满晌面条之内,啲芦笋又嫩㖞,杂菌有菌香,难得天使面入口滑溜,无煮过腍,黑松露忌廉汁底亦散发出阵阵幽香,质感啱啱好,令每炷天使面都挂满汁。
芝士南瓜蘑菇虾肉蟹肉忌廉焗饭 $80

小弟就拣焗饭,纯粹贪佢有蟹肉呢个元素。饭份量不少,衬上南瓜酱、芝士,又焗得一身金黄。由于新鲜焗制,入口非常热辣,饭底虽然唔喺炒饭,但混上南瓜酱,软绵清甜;大虾大概有4、5只左右,入口极为爽弹,蘑菇亦食得出喺新鲜货,唔喺罐头嘢,不过,蟹肉就得好少,食嚟食去都唔觉。
热榛子朱古力咖啡 +$18

老婆都喜欢久唔久叹吓咖啡,不过,佢就较钟意中庸少少嘅朱古力咖啡。卖相虽然无一般拉花咁靓仔,但味道确喺唔差,榛子香味、朱古力味、咖啡味都算喺做到平衡,唔会某一种味道太抢。
热榛子朱古力咖啡
招牌热咖啡

我就简单啲,拣杯招牌咖啡就可以喇,一来唔使加钱,二来叫得「招牌」咪睇佢有几招牌啰,哈哈!即磨咖啡送上枱时,确喺有阵阵咖啡香气,牛奶亦有座热过,呷一口,真心觉得醇香。
招牌热咖啡
题外话,近排成日提及「走塑」,餐厅都有响应,拣冻饮嘅话,都唔会主动提供胶饮管,呢个运动值得支持

晌近门口嘅蛋糕柜,有廿多款件装蛋糕,琳瑯满目,各有特色,喺一入门口好抢眼球焦点,况且,「Italian Tomato」出名嘅喺佢哋啲蛋糕,尤其喺佢哋嘅皇牌士多啤梨蛋糕。定价$34-$48,但跟餐加$29就可以配一件,绝对谂得过

北海道南瓜批 +$29

蛋糕款式实在太多,样样都想试,焦糖香蕉挞、栗子苹果挞、法国海盐焦糖纯米蛋糕、日本紫蕃薯蛋糕呢几款更喺心水中嘅心水,不过,知道老婆更钟意南瓜,最后决定拣「北海道南瓜批」,最欣赏喺佢哋每款蛋糕都有幅好靓嘅小插画,而且,更有详细介绍。
单喺睇卖相已经好赏心悦目,以北海道南瓜入馔,下层做成柔滑嘅慕丝,面层做成软绵绵嘅南瓜蓉,清甜无比
;中间仲夹有朱古力蛋糕及海绵蛋糕,并配以牛油挞壳,以及装饰得嚟好好食嘅糖渍粟子,唯一挑剔位喺挞壳未够脆身。不过,以正价$36呢个价钱,喺性价比极高嘅出品

北海道南瓜批
「 Italian Tomato」嘅蛋糕果然好出色,绝对令今餐午饭作最后冲刺,将整体评分抽高番唔少,不过,除咗两个汤普通啲之外,其实两道主菜、咖啡亦有一定水准。
北海道南瓜批