2015-09-14
这间食店不用多说, 相信很多荃湾友都认识该店, 我也是近来常客的一个!其实, 我曾经试过旺角、油麻地和深水埗的鸡煲, 真系没有一间能留得住我个口同胃呀!朋友生日, 我就介绍这间食店给他, 明知该店出名人多, 所以我醒啦, 晨鸡咁早下午5点几攞定筹排头位呀! 当然, 所以咁咪好早就入得场开波啰!唔驶讲, 先嚟一只鸡, 然后慢慢点其他𩠌! 由于今日有小朋友, 所以我们点的是小麻小辣.不得不提, 食鸡煲真系要细火啊! 因为超易㶶底! 另外, 食鸡煲一定要点白饭, 加少少汁嚟食, 简直系绝配! 单单捞汁送饭, 小朋友已经吃了三碗饭! 接下来, 他当然是收工早抖啦! 我们大人, 就慢慢享受鸡煲的麻辣香.讲真, 食完个鸡煲真系有点饱, 但无耐为食嘅自己又好钟意落鲜淮山, 连同鸡汁的味道, 真系好爽口野味啊!虾滑和墨鱼滑也是我的至爱! 再来一杯啤酒杯大的冻柠茶, 正呀!由于我不食牛, 所以不能告诉你们牛丸的味道, 但朋友说最差系黑椒牛丸, 所以成碟好似未食过咁……其实令我最唔钟意嘅系, 身上和头发一直有鸡煲味, 久久也散不了!
讲真, 食完个 鸡煲真系有点饱, 但无耐为食嘅自己又好钟意落鲜淮山, 连同鸡汁的味道, 真系好爽口野味啊!
虾滑和墨鱼滑也是我的至爱! 再来一杯啤酒杯大的冻柠茶, 正呀! 由于我不食牛, 所以不能告诉你们牛丸的味道, 但朋友说最差系黑椒牛丸, 所以成碟好似未食过咁……