2021-06-15
好少主动话食日本菜,睇完Kiki&May段片就一路bookmark左呢间几个月🤣除左有汤咖哩,仲有常见嘅丼物同日式小食~私心就当然系黎食汤咖哩啦🤤唔少评论都话好似返左家乡食咁,估唔到又有惊喜😜汤咖哩有配饭🍚薯仔沙律(好食)🍠鸡汤🐔🌟鸡脾汤咖哩 ($118)好少可饮到层次咁丰富嘅汤🥰🥘日式咖哩味➡️香料味➡️🥬杂菜鲜甜味一开始系平时嘅日式咖哩香,唔辣!之后就系佢强劲而细腻嘅余蕴😉多重香料味逐渐散发出黎,彷如抹茶嘅回甘~唔洗做到印度咖哩果种浓烈/夸张🔥相反,保持日式料理嘅淡雅🎋都可以惹味☺️整体有啲似带香料、咖哩味嘅杂菜汤🥘🥗野菜不得不提啲认真整嘅野菜🥦全部都好fresh,而且有预先调味同加工,我最钟意嘅西兰花有烤/炒过嘅感觉😆有红萝卜🥕、茄子🍆、莲藕、秋葵、洋葱等🍗鸡脾鸡肉煮到好软腍,轻松一夹就骨肉分离😙亦到吸收左唔少汤咖哩,无乜鸡味😂😅我会觉得野菜同汤咖哩明显比较出色🤔总结低调嘅优雅🎋应该系日本菜先揾到嘅简朴同对细节嘅执著☺️价钱方面,可能有少少进取,野菜真系唔多够喉🤣
鸡脾汤咖哩
好少可饮到层次咁丰富嘅汤🥰