2020-05-01
今日苹果嘅头版,或者你今日打开社交平台,人人都讨论五一黄金周。当然唔同立场嘅人,今日有唔同嘅支持活动,自己今日没有安排什么节目,于是就找间在家附近嘅茶餐厅支持下。新蒲岗的金宝冰厅,前排在小仪的节目先介绍过,今日都有唔少支持者来撑下场,排队都排左大约十分钟。呢间茶餐厅都有唔少历史,而且本身都系区内名店。去年年尾,因为区内连侬墙被人贴上「撑警」的文宣,此店被误认为蓝店,90几岁嘅老板更加因为呢件事而表态,于是有不少媒体报道呢一件事,老板嘅家人更加回巢帮手,发挥一家人的精神,于是呢间金宝冰厅更为人所共知。我来的原因,除咗因为黄金周,另外一个原因就系呢间系来自70年代嘅茶餐厅,店内的确令人有时光倒流嘅感觉,我最钟意呢啲餐厅,卖少见少,特别爱地上四十年前的阶砖。店内的选择,大都系一般茶餐厅有嘅嘢,传统到不能再传统。叫了一个特餐,火腿奄列,热奶茶,沙嗲牛肉面,经典港仔午餐。一如之前听过,呢度嘅奄烈做得不错蛋味浓郁。餐包虽然卖相不太友善,但吃下去还可以接受,唔似系放左好耐干晒柴晒皮𠮶只餐包。沙嗲牛肉面第一口其实感觉普通,但吃落去后,又会渐渐改观,沙嗲味都唔算系太浓烈,清新得来又有独特的沙嗲香,配上煮
呢间茶餐厅都有唔少历史,而且本身都系区内名店。
店内的选择,大都系一般茶餐厅有嘅嘢,传统到不能再传统。
叫了一个特餐,火腿奄列,热奶茶,沙嗲牛肉面,经典港仔午餐。
一如之前听过,呢度嘅奄烈做得不错蛋味浓郁。
沙嗲牛肉面第一口其实感觉普通,但吃落去后,又会渐渐改观,沙嗲味都唔算系太浓烈,清新得来又有独特的沙嗲香,配上煮得唔算太腍又唔算太烟韧嘅大光面上,不错。
另外叫嘅午餐,主角换上叉烧意粉,卖相也普通但系叉烧却出奇地好食。
吃过叉烧觉得对办后,叫了一碟叉烧炒意粉。
叉烧炒意粉即叫即整,都等左大约10分钟。
上枱的确非常热腾腾,但系就冇长沙湾我最爱茶餐厅𠮶种劲嘅镬气。
吃落去意粉比较腍身,又不会太过热,炒过后嘅叉烧更加好食,加上一点黑椒,可以接受嘅质素,但系你话好好食就一定唔系,无办法,金园嘅炒意粉,绝对系地上最强,我冇食个边一间能够媲美。
不过呢度嘅热奶茶最正,入口有茶味,奶味又唔会太抢,整体平衡得好好。
整体感觉都不错,留名下次跟进食菜脯蛋叉烧炒饭,又系名物。
有兴趣过来撑下黄金周,就来试下吧。
金宝冰厅
新蒲岗康强街53号地下