2017-11-06 137 浏览
最近筲箕湾开咗一间新餐厅,作为地头虫,梗系要来试吓啦。餐厅个招牌写住老字号新记鸡粥,元朗𠮶间真系未去过,唔知系咪咁好食,而呢间就等我嚟试吓啦。虽然餐厅唔系开咗好耐,但系成日行过都见到满座。首先叫咗两个前菜,呢个系麻辣鹅肾,唔算好辣,但系有麻嘅感觉,岩晒唔食得太辣既我!鹅肾较食开既鸡肾硬身,但好爽口,几入味,有啲酸菜系底,作为前菜都几开胃。好耐冇食过酥炸鱿鱼须啦!鱿鱼须好大条好粗!边嘅炸粉炸到好脆,好香口!上枱时仲热辣辣,真系要小心啲!鱿鱼须系配喼汁,点埋酸酸地嘅喼汁,更能提升鱿鱼须嘅味道!招牌贵妃鸡果然系招牌!真系好好味!大家估下呢度系一只定半只贵妃鸡?答案系半只!呢半只贵妃鸡好似成只咁大,食极都食唔晒!贵妃鸡冻冻地,肉质好嫩滑,鸡皮都好滑!正!咸鱼鸡粒炒饭咸鱼唔算好咸,但系有一阵阵咸鱼嘅香味。炒饭啲饭炒到好干身,粒粒分明,加埋菜同埋蛋,成个炒饭配合得好好。泰式青柠冰好大杯,好清新既青柠味,爽呀!菊花蜜天气转凉,饮杯热菊蜜就岩啦!唔算好甜,好润!呢度嘅食物价钱好街坊一二百蚊就已经食到好饱!而且食物质素好好,系一间令人会再去嘅餐厅。真系好开心筲箕湾又多咗一间好好食嘅餐厅,以后食饭就有多一

虽然餐厅唔系开咗好耐,但系成日行过都见到满座。

四川麻辣鹅肾

鱿鱼须系配喼汁,点埋酸酸地嘅喼汁,更能提升鱿鱼须嘅味道!

酥炸鱿鱼酥

招牌贵妃鸡果然系招牌!
贵妃鸡冻冻地,肉质好嫩滑,鸡皮都好滑!正!

金牌贵妃鸡

咸鱼鸡粒炒饭
咸鱼唔算好咸,但系有一阵阵咸鱼嘅香味。

泰式青柠冰
好大杯,好清新既青柠味,爽呀!

菊花蜜
天气转凉,饮杯热菊蜜就岩啦!唔算好甜,好润!

菊花蜜

呢度嘅食物价钱好街坊一二百蚊就已经食到好饱!
而且食物质素好好,系一间令人会再去嘅餐厅。真系好开心筲箕湾又多咗一间好好食嘅餐厅,以后食饭就有多一个选择啦!
四川麻辣鹅肾
酥炸鱿鱼酥