2018-09-12
大角咀出哂名就系多野食,但咁多间餐厅选择,真系花多眼乱,咁岩有位住大角咀既朋友推介我黎金船长食西餐,佢话又抵食又好味,所以就一于试下。一入到餐厅,都感觉到好有西式餐厅既气氛,装潢都几浪漫,岩哂情侣过黎拍拖撑枱脚,环境都唔错,面积一大小般,座位都系岩岩好够大,如果四个人坐会有少少迫。Menu都提供左唔少既菜式,岩哂我地中意试好多唔同款式菜既人士,而见到餐厅有特别推介黑松露pizza, 系出名既得奖作品,当然要一试!黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比萨黑松露pizza既全名真系好长呀,第一眼睇落去仲以为系飞碟,食落去同普通pizza唔同,口感似系铺满左咸香芝士既多士多d, 呢个pizza有3个食法:1. 就咁食:pizza外脆内软,黑松露酱再加咸香芝士粉,两者味道都好出,但又出奇地夹2. 配提子果醋:果醋可以中和芝士咸味,食落去令pizza无咁咸3. 配提子果醋同沙律菜:两者加埋配合pizza会更清新炸香脆软壳蟹呢个炸软壳蟹真系一流,上菜既时候系新鲜炸好,亦唔会太多炸粉,加埋蟹籽蛋黄沙律酱,食落十分香口惹味,即使摆凉左少少都依然香脆。香煎老虎虾配龙虾汁意大利饭意大利饭熟既情况刚好,又唔会过硬
黑松露菌酱意式马斯卡普芝士夹心比萨
3. 配提子果醋同沙律菜:两者加埋配合pizza会更清新
炸香脆软壳蟹
香煎老虎虾配龙虾汁意大利饭
意大利饭熟既情况刚好,又唔会过硬,不过龙虾汁比想像中略咸,而老虎虾肉质弹牙,亦都十分新鲜
精选2:墨汁面忌廉香草汁芝士香草鸡丝烟三文鱼
墨汁面面质适中,唔会太淋亦都企身,捞埋香草汁同芝士汁,整个意粉十分香口,会想再叫多碟黎食
蜜糖慢煮烤猪手配蜜糖烧汁
呢道菜亦都系我另外一道欣赏既菜式,猪手烤得好淋滑,肥瘦适中,猪手都几多肉,再配上蜜糖烧汁,十分惹味。
金铅长梳乎里
梳乎里发得好松好棉,入口即融,不过就有点略甜
心太软朱古力布甸
心太软焗得刚好,一桔落去,朱古力应声流出,朱古力酱偏苦多少少,加埋云呢拿雪糕中和返个苦味,食落都觉得唔错。