2021-12-14 855 浏览
Vida cafe 最近喺金钟开咗分店,全店用咗浅木色同蓝色为主,俾人一种悠闲舒适嘅感觉。当日巧遇靓女老板Rosanne ,原来Rosanne之前系任职 UI/UX designer 👩🏻‍🎨 ,当时嘅佢每日都十分繁忙,好多时候都想揾个地方唞唞气,不时回忆起自己喺澳洲留学嘅时候,经常会去探索不同的咖啡店。 2016/17年嘅香港系大型连锁店居多,唔太流行独立咖啡店。所以Rosanne 就萌生左开Cafe嘅念头。后来喺机缘巧合下,第一间Vida cafe 就喺中环诞生左🤩开店嘅初心系可以创造一个比忙碌香港人喘息嘅空间,哪怕只是一个人享受咖啡☕、两个朋友倾吓心事又或者系三个同事share 下office 资讯😏😏 希望可以提供一个像家一样嘅空间,享受着有人情味嘅服务同精心调泡的咖啡☕Rosanne 为左令cafe 更具独特性,最近同两位Bartender 合作研发左7 种coffee mocktail:Crossover with Bartender Alex Ko1) Yuzu Tonic 2) Apple Wood Soda3) Masala Cocoa4) Strawberry Sw

1) Yuzu Tonic
2) Apple Wood Soda
3) Masala Cocoa
4) Strawberry Swing

Crossover with The Old Man
5) Coffee Lati
6) Crystal Jade
7) Cha Chaan Teng

我自己就最钟意Crystal Jade ☺️ 酸酸甜甜好fresh 好啱夏天☀️你地都快d嚟试吓~