2011-06-28
我地成班在金钟返工的朋友, 简称金钟友, 通常一个月都会约一次金钟友饭局, 成班饭脚通常都有六七只, 而放午饭的时间都有少许不同, 所以我地通常都要揾一些可以订位的餐厅, 附近的泰菜, 美国菜, 茶楼, 日本菜差不多都食过好几次. (金钟区不是一个午饭的好地方) 今次就转行食星马菜, 早几日已经订左位了, 但原来订左位都仲要等, 一等就等左20分钟 所以我地话下次人多都系唔好帮衬佢, 两, 三个人先好去.一入到去就立即叫野食, 因为真系怕食唔切, 我地每个人都叫左一个lunch set, 不过佢只有三种食物, 海南鸡饭, 叻沙, 咖哩饭.咁我地就分别叫左, 海南鸡饭, 鸳鸯海南鸡饭, 猪颈肉叻沙, 烧牛肉叻沙, 还有咖喱滑鸡饭海南鸡饭: 这儿的海南鸡饭是无骨的, 而鸡皮的脂肪比较多, 但入口鸡皮很爽口, 不肥腻, 鸡肉很嫰滑, 但肉份量不多. 鸡油饭不太热, 微暖, 份量不算大, 女仔也应该可以食得晒成个饭. 不过我个人都系钟意热饭多d. 跟餐的汤入面没有汤料, 而味道我觉得有少少药材味, 有肉骨茶feel. 而鸳鸯海南鸡饭大致一样, 只是鸡入面全海南鸡变成海南鸡, 豉油鸡双
海南鸡饭: 这儿的海南鸡饭是无骨的, 而鸡皮的脂肪比较多, 但入口鸡皮很爽口, 不肥腻, 鸡肉很嫰滑, 但肉份量不多. 鸡油饭不太热, 微暖, 份量不算大, 女仔也应该可以食得晒成个饭. 不过我个人都系钟意热饭多d. 跟餐的汤入面没有汤料, 而味道我觉得有少少药材味, 有肉骨茶feel. 而鸳鸯海南鸡饭大致一样, 只是鸡入面全海南鸡变成海南鸡, 豉油鸡双拼.
猪颈肉/牛肉叻沙: 两者的汤底及配菜是一样, 有半只蛋, 芽菜, 豆腐卜, 鱼片等, 汤底充满椰香, 看上去有很多辣油, 不过入口唔太辣. 米粉是幼米粉, 每一啖都可以索到好多汤汁, 而猪颈肉及牛肉味道正常, 不过不失. 不过这个上到枱都仲系热辣辣, 岩晒我
咖喱滑鸡饭, 身为马来西亚华侨的同事话这个咖喱的味道都几正宗, 咖喱汁很足, 真系够晒捞晒成碗饭. 不过件所谓的滑鸡是嚡口的, 唔太好食. 所以下次有机会, 都系唔叫咖喱鸡了.