2023-09-06
今日嚟到金钟太古广场同朋友食日本嘢,餐厅就位于太古广场地下,地铁站一出经行人天桥过太古广场一落电梯就系,非常方便。餐厅装修都几日系,而且位置阔落,坐得非常舒适,我哋叫咗Dinner Set,份量种类多,而且都只不过$388位,价钱非常优惠。-油甘鱼伴酸汁水晶海带沙律油甘鱼好肥美,睇落晶莹剔透,再加上酸酸地嘅汁同海带沙律,非常开胃。-刺身刺身种类都几多,分别有帆立贝、牡丹虾、三文鱼、油甘鱼,食落非常之新鲜,而且份量都几多。-海胆碎葱吞拿鱼腩寿司,火炙左口鱼边寿司,帆立贝黑鱼子寿司每款寿司都好特别,当中我最钟意食海胆说冲吞拿鱼腩寿司,吞拿鱼蛋嘅油脂非常出色,食落口入口即溶,再加上海胆嘅甘甜味,简直冇得顶。-茶碗蒸个蛋非常之滑,而且有浓郁嘅海鲜味,正。-大虾及野菜天妇罗拼盘有虾又有菜,食材新鲜得嚟,而且个天妇罗粉炸得非常薄,真系皮薄馅靓。-猪骨浓汤日式叉烧拉面 个汤底猪骨味好清甜,而且叉烧肉嫩,再加上弹牙嘅拉面,几唔错。-乌龙茶味法式焦糖焗蛋焦糖面脆卜卜,食落唔会好甜,再加上淡淡的乌龙茶味,成个味道中和左,整体甜度啱啱好,甜而不腻。-
油甘鱼伴酸汁水晶海带沙律
刺身
海胆碎葱吞拿鱼腩寿司,火炙左口鱼边寿司,帆立贝黑鱼子寿司
茶碗蒸
个蛋非常之滑,而且有浓郁嘅海鲜味,正。
大虾及野菜天妇罗拼盘
猪骨浓汤日式叉烧拉面