2021-08-29
《金钟米芝莲粤式菜 必试创新炸龟苓膏》公司请食饭,第一次食咁精致既中菜,每人一碟碟细细份上。因为系老板请🤣,价钱就真系无从得知啦(OpenRice睇人均>400),但味道真系好想分享比大家❤️🥨琥珀核桃(10/10)核桃烤得好香脆,颜色金黄,味道甜又可口,外皮沾满糖浆,我食晒成碟咁济😂➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿(5/10)🐖 叉烧普通过冇得再普通嘅叉烧,食落去同楼下街市烧腊舖冇分别😂🌊浙江海蜇头有胡麻油同埋洋葱作调味,但我本身麻麻哋食海蜇,所以不予置评啦..⚪蒜香椒盐豆腐粒炸得唔系好入味,感受唔到蒜香同椒盐味🥲🐖烧乳猪皮配薄饼皮口感几得意,脆脆地,但个薄饼皮有啲厚⚪酱汁得一滴..🥥竹笙云腿炖北菇汤(7.5/10)个汤好好饮,都好足料,但啲肉好鞋,其他料好似冬菇个啲都几入味,成个汤系用椰子🥥上,椰香好浓!➿➿➿➿➿➿➿➿➿➿🦀焗酿鲜蟹盖(5/10)我以为蟹柳已经够扮晒蟹,呢个鲜蟹盖先系名乎其实扮晒蟹,佢入边系白汁捞洋葱🧅同蘑菇,蟹肉真系好少,或者可以讲比白汁盖住左个味,蟹味唔突出,唔系喺只金蟹器皿上上,都唔知自己原来系食紧蟹…而且我期望入边系有蟹膏😭原来系冇㗎🐟香煎比目鱼(4/10)只有
[小食类]
🥨琥珀核桃
[头盘类:烧味拼盘]
(5/10)
🐖 叉烧
普通过冇得再普通嘅叉烧,食落去同楼下街市烧腊舖冇分别😂
🌊浙江海蜇头
⚪蒜香椒盐豆腐粒
炸得唔系好入味,感受唔到蒜香同椒盐味🥲
🐖烧乳猪皮配薄饼皮
口感几得意,脆脆地,但个薄饼皮有啲厚⚪酱汁得一滴..
🥥竹笙云腿炖北菇汤
(7.5/10)
[主菜类]
🦀焗酿鲜蟹盖
(5/10)
🐟香煎比目鱼
(4/10)
只有个外皮以生抽老抽煎得入味,鱼肉无味..
🍽蚝皇原只鲍鱼
(10/10)
唯一一道用贵食材煮嘅菜式,终于有惊喜,鲍鱼肉质肥美,劲大旧😂口感烟韧好正👍🏻以蚝油炆得十分入味,酱汁同鲍鱼相辅相成,令人回味无穷😭正!
🍽唔知叫咩名嘅菜式
(2/10)
😂呢碟野真系唔知叫咩名堂,静系食到鞋鞋地嘅豉油鸡、腊肉、虾片、小食上嘅核桃.. 不过腊肉下面有块馒头皮🫓,食落去都几特别
🍤松露金菇炆伊面配大虾
(6.5/10)
两只大虾连壳以蒜茸煎得岩岩好,肉质弹牙👍🏻但伊面炆得唔够入味冇乜松露味😢
[甜品类]
炸龟苓膏
(10/10)
龟苓膏食过好多次,炸龟苓膏真系第一次食,呢度炸得好好食😋,龟苓膏外皮炸得金黄酥脆,炸龟苓膏沾上花生粉同埋蜜糖粉作配料,啱啱好可以盖住咗龟苓膏嘅苦味👍🏻👍🏻大推!
杨枝金露
(6/10)
侍应话呢度嘅杨枝甘露好食过出面,但食落去同出面冇分别,反而啲西米好少..
🌰栗子焗西米布甸
(7/10)
呢个西米布甸系就系几好味😋,但栗子味唔系好够,不过都好食👍🏻
南北杏雪耳炖木瓜
冇试味,可睇图作参考
🥚迷你蛋挞仔
(1/10)
唔甜,皮厚而唔好食
🥯香芋窝包
(6/10)
个馅有啲过甜,系好胶𠮶只香芋味..
味道👅:6.5/10
环境☺️:10/10(座位坐得好舒服😌,装修得好金碧辉煌)
服务🙇♂️:9/10(服务好细心👍🏻)
抵食💸:N/A
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍴金叶庭 (金钟)
📍金钟金钟道88号太古广场港丽酒店大堂低座
如果你钟意呢段食评嘅话
希望你可以帮帮手赞好同埋分享比其他人~