2021-04-17 857 浏览
🧋🍵🍃 台湾食品品牌KiKi茶🇹🇼 的第一间分店于2018年9月在香港🇭🇰开幕,创始店正正就系我一直都想试吓、位于金钟太古广场的「茶·米」。✨✨✨-大家都应该知道,每逢weekday嘅午饭时间,Pacific Place大部分嘅餐厅都会劲full,几乎间间都爆满🥲🥲🥲 呢间餐厅都唔例外,长期都见到排长龙🤦🏻‍♀️ 所以能够成功揾到餐厅有位,喺分秒必争嘅午饭时间食到lunch,真系唔容易😣😣😣 今次食到呢间餐厅,全靠朋友提早离开office先揾到位。-我原本都唔知道呢间台式餐厅有咩咁特别🤭🤭🤭 后来我先发现,原来「茶.米」最大嘅特色就系与著名台湾食品品牌KiKi合作,首推台式茶饮KiKi茶。-🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱-我叫咗午市套餐($158 + $18),叫套餐系因为我极度肚饿😛😛😛,需要大量食物提神醒脑。🤯🤯🤯 -💖主菜:台式三杯鸡锅饭🥃🥃🥃🐔超钟意食鸡煲嘅我觉得这道菜 超 超 超 级 级 级 好 食 !首先鸡肉肉质嫩滑 外皮煎得脆脆的 (平时唔食鸡皮嘅我都不小心吃了好几块🙈😋😋😋)三杯鸡嘅酱汁真的非常惹味🌶🌶🌶 尝一口就知道香料煮得很入味 九层塔、姜片、麻油,酱油嘅香味四溢😙😙😙
🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱🍱
💖主菜:台式三杯鸡锅饭🥃🥃🥃🐔
台式三杯鸡锅饭
💖自选小碟:五香卤猪耳🐷👂🏻
五香卤水汁蛮入味的~ 不过有点太冧,如果爽弹一点会比较好啦🥺 (时间关系超级赶的吃完 所以没有拍到照片~😭)
💖Kiki茶特饮:黑糖珍珠奶茶🧋
特别加了额外$18点了Kiki茶!💸💸💸 因为这家餐厅与Kiki茶合作嘛~ 我当然要试一下佢地主打嘅台湾天然茶饮,而且Google了一下,看见网上说这里的奶茶全都是使用严选来自台湾的茶叶、黒糖及蔗糖🍵🍃;并于餐厅内引入全港第一部,美国BKON真空萃取泡茶机,其使用的萃取技术,不用两分钟,便可以根据不同的水温及经过两次抽真空,萃取不同浓度和味道的茶🍂,将茶叶的精华及独有的味道,发挥得淋漓尽致。一试不得了,果然有种齿颊留香嘅感觉🥰🥰🥰
💖甜品🍮:桂花杞子茶冻🍂🌼
好惊喜!吃完一顿重口味食物,真的很需要清新嘅饭后甜品。茶冻解腻,简直是perfect!!! 😍😍😍
台式三杯鸡锅饭