2020-11-25
假期嘅三点钟依然要排队嘅呢间饺子店选择颇多,拣咗两款煎饺试试佢!平时我好钟意食大阪烧,但系大阪烧饺子对我嚟讲就相当新颖!拣咗粟米口味馅料,啖啖粟米有咬口,饺子表面就好似平时食大阪烧咁铺满木鱼、紫菜、蛋黄酱同大阪烧酱,个人认为烧酱太抢味,可惜咗啲饺子! 而另款蒜芯猪肉饺就非常有惊喜啦!第一次食蒜芯饺,味道比起蒜头温和但又不失蒜味,令到猪肉馅更加香口同有口感,饺子皮薄之余冰花仲煎得好脆,果然系店主推荐!三一除咗饺子出色,估唔到汤面都唔错!鲣鱼昆布汤比想像中重味,好快就面连汤都清哂!而豆浆虾皮汤饮落就无咁重豆浆味啵,反而系虾味好出,好似食紧虾米咁!关冬煮嘅汤又唔同啲啦,更加浓味同甜以便入面嘅鱼腐、鱼蛋、菇、竹轮同萝卜入味,仲有只流心蛋添!最后佢哋嘅饺子鸡翼炸到热辣辣上枱,去骨鸡翼酿入猪肉馅,鸡肉同猪肉混合不清个种味道都几特别!