2023-08-06
个人对韩国粥非常有兴趣,每次去旅行都一定会食到。今次好开心可以难得喺香港都食到韩国粥,仲要系釜山米烹调四至五个钟而成,由麻油代替普通油,质感比较软滑,易入口唔会重水「了了」过头。叫咗一碗泡菜章鱼粥及南瓜粥。南瓜粥并没有米饭在内,感觉比较似南瓜蓉,但系内在与红枣烹调而成令佢软滑细腻,食得出南瓜嘅天然味道,一啲南瓜丝同渣都冇。而钟意食辣嘅朋友一定唔可以错过泡菜章鱼粥,泡菜味浓郁,加上粒粒软绵绵嘅米饭,同章鱼烟韧嘅口感,饱肚感十足!韩国饺子亦都系地道小菜,饺子款式非常多,有蒸或者煎多重选择。叫咗一个鲍鱼蒸饺,一口气就清晒成碟,因为味道新鲜,唔会好似超市买返嚟一早包好晒𠮶种用味精搭救嘅味道☺️除此之外,亦叫咗一款蚬肉汤乌冬。乌冬非常幼身软滑,加上新鲜嘅蚬肉味,及切开一丝丝嘅腐皮,鲜味浓郁,而汤水都一口饮晒,一啲都唔颈渴。总括而言,特别推介主打嘅釜山及饺子,无论系早餐或者系酒后菜都非常适合!😋😋😋