2017-08-30
食过鉄人旨花嘅omakase觉得唔错,呢次就嚟试试佢哋嘅铁板烧。同上次嚟相比,环境无大改变,都系分咗omakase同铁板烧两个区域,另外仲有啲独立房。日式铁板烧系食客围住半圆形铁板烧台而坐,师傅就企晌另一边中间位烹调食物。我觉得食omakase同铁板烧,除咗享受美食之外,欣赏师傅处理食物嘅过程亦系重点之一。所以除非同行人数比较多或其他原因,如果唔系坐寿司吧或铁板烧台真系会开心啲。当晚有几款套餐,我哋就拣咗伊势海老铁板烧二人前。两款前菜,都几开胃。然后,师傅就即席烹调银鳕鱼,佢先将银鳕鱼同樱花叶两面煎香,淋咗西京味噌酱后就用火枪烧呀烧,场面都几壮观。煎过嘅樱花叶薄脆又有少少咸味,几得意。上面啲玫瑰干花瓣传嚟阵阵花香,除咗有点缀作用之外,同鱼肉一齐食就更显清新。海胆汁煮龙虾,师傅将原只龙虾放晌铁板上。稍为煎一下之后,师傅就将龙虾肉同龙虾壳分开处理,同时炒匀牛油同海胆,最后将两者炒匀。龙虾煮得啱啱好,感觉唔错。A5日本产和牛,师傅话呢个系宫崎牛肉嚟,肉味会比较重。煮好之后,连摆盘都一丝不苟。我哋拣咗五成熟,肉质软嫩。师傅仲特登将靠边嘅位置切开分开嚟煎,出嚟嘅效果微焦香脆,一份和牛有两种唔同口
当晚有几款套餐,我哋就拣咗伊势海老铁板烧二人前。
两款前菜,都几开胃。
银鳕鱼
银鳕鱼
海胆汁煮龙虾,师傅将原只龙虾放晌铁板上。
龙虾煮得啱啱好,感觉唔错。
A5日本产和牛
A5日本产和牛,师傅话呢个系宫崎牛肉嚟,肉味会比较重。
A5日本产和牛
煮好之后,连摆盘都一丝不苟。
A5日本产和牛
我哋拣咗五成熟,肉质软嫩。师傅仲特登将靠边嘅位置切开分开嚟煎,出嚟嘅效果微焦香脆,一份和牛有两种唔同口感。食完和牛再食食烧过嘅大啡菇、青椒仔同番茄,啱啱好可以中和一下。
炒饭,师傅先将蛋打晌铁板上,同埋米饭一齐炒,同时晌另一边炒其他配料,炒咗一阵之后就将佢哋炒埋一齐。
之后,加埋葱花略炒就完成。
白鱼汤,汤色奶白有鱼香,入面仲有少少切粒豆腐同葱花。
嚟到甜品环节,当晚系番薯豆腐雪糕,表面有唔少番薯粒粒,口感软糯,豆腐雪糕就清清甜甜。
一边食嘢一边睇住师傅晌我哋面前烹调食物再细心装饰,呢啲就系食铁板烧嘅乐趣嚟喇!
(附上影片,openrice要电脑桌面版先可以睇到)