平日放假入左华富邨感受下怀念嘅感觉,行行下见到间有d历史感嘅冰室,表面平平无奇,但原来已经开业超过半世纪。系门口已经见到入面系旧时冰室/茶记嘅格局,谂都唔洗谂即刻入去体验下🥰叫左炸脾红豆冰同西多士配茶走炸脾红豆冰,抵食之选。普通一只炸脾,食落感觉似即叫即炸,而且够大只,可以用刀叉好优雅咁食。红豆冰嘅红豆接近系红豆泥,唔系一粒粒完整嘅,所以饮落口感好好,唔会有颗粒要你咀嚼。金黄色嘅西多,淋上金黄色嘅糖浆。西多表面只系轻轻一炸,切落入面都仲系软身嘅,唔怕热气。内藏一层厚薄适中嘅花生酱,整体而言就系一块朴实无华嘅西多士🤤另外传统糖浆壶都已经好少见,好多已经被独立包装嘅糖浆取代😢银都冰室食到嘅唔止系食物,仲有嘅系人情味你会怀疑一个街外人,入到去点会食得出人情味。坐系冰室入面,听住睇住店员同老顾客嘅交流,佢地真系睇住条邨D细路长大,大家都好熟络。呢个就系我品尝到嘅人情味

叫左炸脾红豆冰同西多士配茶走

炸脾

炸脾红豆冰,抵食之选。

红豆冰&茶走

花生酱西多士

金黄色嘅西多,淋上金黄色嘅糖浆。
西多表面只系轻轻一炸,切落入面都仲系软身嘅,唔怕热气。
另外传统糖浆壶都已经好少见,好多已经被独立包装嘅糖浆取代😢

银都冰室食到嘅唔止系食物,仲有嘅系人情味
呢个就系我品尝到嘅人情味
2022-10-19