2009-09-25
讨论左一段时间究竟系睇「意外」前食咩好,谂左好多唔同既食店,最后BANANA突然提出话去食素,因为佢有张功德林既 $ 100 现金券.... 哈哈,咁还掂都决定唔到食咩,咁就是旦啦,就意外地去左食素啦。去到无咩人㖞,可能因为仲早啦,一坐低个姐姐就系咁叫我地帮衬佢个炖汤... 系咁话好抵,我地台都未坐暖㖞,唔驶咁急呀? 最后我地都拒绝左佢叫佢俾我地睇下先。最后我地两个人叫左个上海冷云吞,几得意,得 4 粒,啱哂我地两个人! 一D都唔滞,当然一D都唔浓味啦,因为佢系素嘛! 我食黎食去都系食到好多菜苗,都唔系好分得清入面有D咩,哈哈!之后就叫左个上海冷面,一黎有十几兜野,咩味都有,我地每次夹少少面只只试均哂! 最好食都系甜甜地既麻酱,好香好食! 醋都OK! 其他就普通啦。个面都几大碟架,食极都食唔完! 个面OK弹牙,口感唔差,冻冻地无咁漏。跟住仲叫个豆腐饺子同埋有唔知咩薄饼 (唔记得左个名)! 豆腐饺子好得意呀,用豆腐代替个皮,一入口好香豆味,好食! 同饺子个味道都夹,又系清清地,有生菜垫底。最后就系唔知咩薄饼啦,佢D馅料好大兜,同饼皮份量唔平衡㖞,饼皮得 6 块,有甜酱掂,令我想起片皮鸭,
跟住仲叫个豆腐饺子同埋有唔知咩薄饼 (唔记得左个名)! 豆腐饺子好得意呀,用豆腐代替个皮,一入口好香豆味,好食! 同饺子个味道都夹,又系清清地,有生菜垫底。最后就系唔知咩薄饼啦,佢D馅料好大兜,同饼皮份量唔平衡㖞,饼皮得 6 块,有甜酱掂,令我想起片皮鸭,ANYWAY,都OK好食既。口感丰富,而且比起其他食物叫做浓味D。
哈哈,我真系唔太识得品评呢个素菜,不过偶然食一餐清清地真系唔错呀! 清下肠胃嘛! 食完就去睇意外啦! 有$100现金券所以平左D!