2021-11-01 73 浏览
前排忙到甩辘,连出街食餐饭嘅时间都冇,趁最近有返少少时间,即刻约朋友出去聚一聚!自从之前去过一次颜府御膳之后就比餐厅嘅环境同食物吸引咗,所以决定再去食多次~餐厅环境宽敞舒适,中菜摆盘精致,味道都不错。🥒青瓜海蜇头作为前菜第一道𩠌,食落十分开胃。呢道𩠌除咗有海蜇同埋青瓜,仲有云耳,所有食材都好爽脆!🍆塩烧茄子呢个系前菜第二道𩠌,份量好多。厨师将茄子切成长方条状,令呢碟茄子嘅摆盘望落更加精致。茄子外脆内软,出面仲有少少椒盐调味,无论系口感同味道都好正,系我最钟意嘅一道𩠌。🥣保健老火汤当日饮嘅系冬瓜清补凉汤。我平时都好钟意饮屋企嘅老火汤,今次喺餐厅饮嘅同平时饮开嘅好似,味道鲜甜,啱晒我口味!🥩凤梨咕噜肉伴炸云吞呢个咕噜肉好特别,平时食𠮶啲配菜净系得菠萝,估唔到今次呢个咕噜肉加埋士多啤梨落去煮!加咗士多啤梨嘅咕噜肉,食落较酸同有淡淡果香,依然有甜味。🐔荷香虫草花云耳蒸鸡蒸鸡好大份,食完之后超饱!虫草、云耳、香菇连埋荷叶一齐蒸真系好香,而且鸡肉超滑嫩,火候啱啱好,食完十分满足!

🥒青瓜海蜇头

🍆塩烧茄子